Acidul ferulic – nu doar depigmentantul din peelingul miresei… ci mult mai mult
Auzim tot mai adesea în domeniul cosmeticii despre acidul ferulic. Îl cunoștem deja de ceva ani, ca pe un foarte bun antioxidant, ce intră într-o combinație genială cu vitamina C. Mai nou, se vorbește despre acidul ferulic ca un bun depigmentant, ce conferă și luminozitate, ceea ce a făcut ca la utilizarea sa în concentrații de peeling, să fie supranumit peelingul miresei.
Să lămurim lucrurile. Acidul ferulic (notat FA) cu structura chimică: acid 4-hidroxi-3-metoxicinamic, este prezent în multe alimente, incluzând grâu, orez, orz, ovăz, citrice și roșii. Substanța oferă protecție împotriva stresului oxidativ indus în piele de UV, prin modularea unor mediatori. Mai multe studii recente au demonstrat că FA inhibă expresia enzimelor citotoxice asociate inflamației. Mai benefic decât atât, în lupta antiaging, FA atenuează declanșarea enzimelor distructice ale colagenului, cele de tip MMP. Astfel, blochează tendința la degradarea a rețelei tridimensioanale de colagen.
Cel mai impresionat beneficiu este cel legat de depigmentare, atât pentru melasma, cât și pentru hiperpigmentațiile perioculare melanice. Iată aici dovada: https://www.scirp.org/html/5-1050207_44001.htm.
Depigmentanților – clasificați în funcție de mecanismul lor de acțiune – le-am consacrat un capitol vast în volumul meu electronic COSMECEUTICELE: https://www.estifrumoasa.ro/cosmeceuticele/
Nimic nu e perfect, însă…
FA din păcate este un compus slab solubil. Cercetarea farmaceutică a pus în evidență faptul că poate fi mult îmbunătățită solubilitatea sa, deci și penetrabilitatea în piele, prin crearea unui complex acid ferulic – fosfolipid. Sub această formă, și capacitatea sa de a inhiba melanogeneza este superioară.
În privința FA, cosmetologia nu a spus încă ultimul cuvânt, numeroase studii fiind încă în plină desfășurare.