O structură chimică – omega 7 – ce (aparent) neagă tot ceea ce spunem anterior că este sănătos
Într-o postare recentă de blog vorbeam despre importanța în antiaging și nutricosmetică a acizilor grași omega 3 și omega 6. I-am descris ca fiind acizi grași polinesaturați, cu duble legături chimice în pozițiile 9 și 6… Și spre mai bine, și în poziția 3. Explicam atunci că organismul uman nu poate să adauge a doua dublă legătură (poziția 6) și nici a treia dublă legătură (poziția 3). De aici ideea de acizi grași ESENȚIALI. Acum, vin noi teorii (devedite!) care aduc în prim plan acizii omega 7... Și atenție! Sunt mononesaturați și (în majoritate) de conformație TRANS. Partea frumoasă este că aceste observații nu contrazic tot ceea ce se știa despre substanțele PUFA, ci completează. Cu mai multă sistematizare didactică explic aici : https://www.estifrumoasa.ro/duplicated-suport-curs-masterclass-2658/. Este suportul de curs al unui modul online ce a fascinat participanții la aceste 12 lecții.
Acești acizi grași sunt: acidul cis-palmitoleic (cis-PMA) – 16 atomi de C în moleculă, acidul trans-palmitoleic – 16 atomi de C în moleculă și acidul vaccenic – 18 atomi de C în moleculă. Sursele lor sunt: cătina, migdalele, avocado, uleiul de măsline, untul, ouăle, carnea de curcan, de pui, de vită, somonul și tonul.
Beneficii pentru longevitate și antiaging
Legat de studiul nutricosmeticelor, constat tot mai mult rolul lor fundamental. Frumusețea vine din interior nu mai este demult doar un slogan. Totul trebuie bine gândit și armonizat, pentru un întreg de cunoștințe și beneficii https://www.estifrumoasa.ro/pachetul-de-suporturi-de-curs-expert-in-cosmetologie/.
Despre acizii grași omega 7 se afirmă că sunt benefici din punct de vedere metabolic. Ei cresc utilizarea celulară a glucozei și scad citokinele pro-inflamatorii. Totodată sporesc sensibilitatea la insulină, ceea ce este un beneficiu pentru oricare stare de scădere a toleranței la insulină (pre-diabet). Se adaugă și faptul că acești acizi mononesaturați îmbunătățesc profilul lipidic.
Surpriza frumoasă vine pentru piele și antiaging. Vă aici las acest studiu publicat in extenso https://applbiolchem.springeropen.com/articles/10.1007/s13765-018-0377-1. Cercetarea arată că acidul palmitoleic crește regenerarea colagenului, pe calea activării mediatorilor SIRT 1 (Silent information regulator 1), care controlează enzimele distructive MMP1. Desigur, cu o floare nu se face primăvară. Nici cu un singur articol științific pe o temă… Dar este un imens pas înainte în cunoașterea modulării citokinice asupra sintezei de colagen.