Defectul estetic cunoscut sub denumirea de celulită, în fond aspectul pielii în coajă de portocală, are atribuite în literatura științifică și alte denumiri: distrofie dermo-hipodermică, fibroscleroză edematoasă dermo-hipodermică, liposceroză, paniculopatie, sau dermopaniculită.
Disfuncția aceasta a țesutului adipos subcutanat (incluzând și hipodermul) este localizată cu predilecţie în regiunile bogate în ţesut gras, dar şi în cele declive (influențate de gravitație) cu retenţie hidrică, adică: coapse, fese și (mai rar) brațe. Celulita afectează de regulă femeile, sexul feminin fiind atins în procentaj de peste 80%, mai cu seamă după a treia decadă de vârstă.
Știați că ? Termenul de celulită, în accepțiune medicală strictă, reprezintă o inflamație bacteriană a țesutului adipos (sub)hipodermic. Așadar, “adevărata” celulită poate fi cauzată de traumatisme, sau poate reprezenta o complicație inflamatorie după intervențiile chirurgicale pe os. Cura acestei patologii se bazează pe antibioterapie. Totuși, în practica farmaceutică și în cea cosmetică, s-a acceptat tacit termenul de celulită pentru o disfuncție estetică definită cel mai fidel prin: aspectul pielii în coajă portocală. Astăzi, produsele cosmetice destinate acestui defect estetic sunt unanim recunoascute ca produse anticelulitice.
Cosmeceuticele anticelulitice se bazează pe active precum: (1) capilarotonice și/sau substanțe drenatoare, (2) liporeducătoare și (3) agenți anti-glicație. Capitolul de față prezintă activele cosmetice anticelulitice, grupate pe aceste trei categorii.
Ca o coincidență, o bioflavonă din coaja de portocală (hesperidina) poate repara “aspectul cojii de portocală” al pielii.
Unele produse cosmetice anticelulitice conțin și capsaicină (din ardeiul iute). Astfel de cosmetice poartă denumirea de anticelulitice termice, deoarece prin efectul de vasodilatație intensă, induc eritem și încălzirea zonei de tegument tratate. Activul capsaicină nu are efect direct asupra diminuării celulitei, ci indirect, prin vasodilatație (o mai bună activare a țesutului subcutanat). Substanța nu este foarte complinată (acceptată) de consumatori; ea poate produce prurit și disconfort.
CELELALTE CAPITOLE