Vergeturile (striae distensae) sau stretch marks (în literatura de limbă engleză), reprezintă semne tegumentare, filiforme, de colorație albă (striae alba) sau roșie-violacee (striae rubra), rezultate din întinderea bruscă a pielii. Sarcina, obezitatea și creșterea rapidă din pubertate sunt cauze cvasi-fiziologice ale vergeturior, dar multe stări de hipercorticism se asociază cu astfel de semne tegumentare.
Clinic, vergeturile au o evoluție spontană de decolorare (sunt roșii inițial, devin albe după un timp), în paralel cu procesul de resinteză și de reparație, ce are loc.
Știați că ? Din punct de vedere fiziopatologic, evoluția spre vindecare a vergeturilor este oarecum similară procesului cicatrizării: eliberare de factori activi în focarul inflamator nespecific și (re)sinteză de colagen. Din acest motiv, unii autori consideră că substanțele cicatrizante sunt benefice și în tratamentul vergeturilor. Asemănarea evolutivă se referă la procesul reparatoriu din derm. În privința epidermului, lucrurile stau diferit, căci vergeturile nu constituie o pierdere de continuitate a epidermului, ci o atrofie liniară. Virajul colorației (chiar spontan, în lipsa tratamentului topic) dinspre roz – violaceu înspre alb, reflectă asemănarea clinică a celor două entități aici menționate.
Pe piața cosmetică și farmaceutică, există produse cosmetice antivergeturi, ale căror active sunt reprezentate de:
– Agenți stimulatori ai sintezei endogene de elastină şi colagen cum ar fi: retinolul, beta-glucanul, peptidele de sinteză colageno-stimulatoare (ex. Matrixil®) și altele, care au fost prezentate în capitolul consacrat acestor substanțe,
– Substanțele de peeling, menite să restructureze epidermul atrofiat, prin reînnoire, pornind de la keratinocitele bazale,
– Unele uleiuri de plante, bogate în acizi grași polinesaturați, pentru capacitatea lor cicatrizantă. În acest sens, uleiurile de migdale și de argan sunt cele mai cunoscute și validate științific ca având proprietăți reparatorii.
CELELALTE CAPITOLE