Active Cosmetice Botox-Like | Mituri și .. profituri pentru piele

Anca Dragomirescu

Active Cosmetice Botox-Like

Capitolul 10

Studiul clinic al îmbătrânirii cutanate a pus în evidență faptul că cele mai evidente, mai frecvente și mai emblematice semne ale agingului sunt reprezentate de ridurile de mimică (de expresie facială). Acestea sunt generate prin contracția involuntară și repetată a musculaturii mimicii faciale.

Ridurile rezultate din contracția musculaturii mimicii au o traiectorie exact perpendiculară pe direcția fibrelor musculare care le generează. Astfel, mușchiul frontalis are fibre verticale, iar contracția acestora duce la dezvoltarea în timp a ridurilor orizontale din zona frunții (riduri ce sugerează mirarea). Invers, contracția mușchilor suprasprâncenoși (aceștia având fibre orizontale, paralele cu linia sprâncenoasă) va genera, în timp, cele două riduri verticale, din zona mediană a sprâncenelor (expresie umană ce sugerează îngrijorarea).

Din fericire, medicina estetică poate anihila acest efect, grație injecțiilor cu toxină botulinică, procedură pe care doar unii medici specialiști sunt îndrituiți să o facă.

Una dintre cele mai recente direcţii de cercetare farmaceutică din cadrul terapiei antiaging  este aceea de găsire a unor substanţe care să posede capacităţi decontractante sau blocante musculare (pe model botox-like), şi totodată, să aibe penetrabilitate cutanată, la aplicarea topică, ca preparat dermato-cosmetic.  Astfel de molecule sunt  Argireline® și Leuphasyl® (peptide de sinteză).

Știați că ?  Toxina  botulinică, în doza  cu care  este folosită în medicina estetică pentru ștergerea ridurilor de expersie, nu trebuie privită ca o toxină, așa cum uneori se afirmă  în mod  greșit.  Substanța este folosită în medicina curativă,  cu mult  înaintea  găsiri  aplicației sale estetice.  Astfel, toxina botulinică  este folosită pentru  tratamentul unor patologii ce se însoțesc  de contractilitate  musculară (ex. strabism,  torticolis), dar și pentru  cura  hiperhidroxei  (intervenție în axile).    Peptidele de sinteză  cu  aplicație  cutanată (ca produse cosmetice) nu pot induce un efect spectacular, aidoma celui din injecții, dar utilizarea lor este mai practică, mai  accesibilă  și nedureroasă.

Join our newsletter and get 20% discount
Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue