Activele cosmetice, frumusețe sau eficacitate? | Mituri și .. profituri pentru piele
·

Activele cosmetice, frumusețe sau eficacitate?

Frumusețe pentru frumusețe

Dacă ar fi să căutăm diverse active cosmetice pe site-uri de specialitate sau pe baze de date științifice, am găsi, de cele mai multe ori, substanțe active / extracte de origine vegetală.

Nu este o întâmplare! În primul rând, natura este extrem de generoasă, iar sintezele lumii vii au reprezentat mereu un model de urmat, o sursă de inspirație pentru laboratoarele de producție. În al doilea rând, există numeroase cunoștințe empirice și științifice, a căror origine se pierde în istorie, legate de eficacitatea lumii botanice în domeniul frumuseții pielii. Ar fi păcat ca această imensă bază de date să nu fie valorificată!

Aici însă apare reversul medaliei! În fața unui public consumator avid de resurse bio și verzi, unele laboratoare și-au permis exagerări legate de activele cosmetice. Fie s-a exagerat în privința eficienței lor (ne)dovedite, fie s-a omis atingerea unei concentrații optime.

Experții într-ale marketingului au mai profitat de o frumoasă taină a sufletului omenesc. În subconștientul fiecăreia dintre noi, o floare cu valențe estetice ar avea și capacități vindecătoare. De ce nu ? Conotația pozitivă atrage întotdeuna o altă conotație pozitivă. Și astfel, o inflorescență deosebită, ori un ulei vegetal rarisim (ca areal geografic) atrage de la sine un mister. De aici, doar un mic pas până la a crede că un activ al frumuseții trupești a fost cândva (neapărat!) o altă frumusețe naturală. Despre această capcană de raționament am scris pe larg în volumul meu MITURI ȘI PROFITURI PENTRU PIELE, în capitolul Să-mi spui minciuni frumoase https://www.estifrumoasa.ro/practice/sa-mi-spui-minciuni-frumoase/.

https://www.estifrumoasa.ro/cumpara/

Activele cosmetice ce se nasc în laborator

Ne place sau nu, activele cosmetice moderne se nasc în cele mai prestigioase laboratoare. Fără a se nega ceva din importanța extractelor vegetale (dimpotrivă, se perfecționează metodele de extracție și valorificare a acestora), acum se încearcă obținerea unor active cosmetice de sinteză. În acest sens, sunt deja celebrele peptide de sinteză.

Peptidele sunt niște molecule mici, ușor penetrabile în piele. Pot fi specific targhetate; cu alte cuvinte, ele pot fi dirijate spre un efect precis. Celulele umane (deci și cele ale pielii) sunt „obișnuite” cu impulsuri primite de la structuri de tip PEPTID.

Astăzi, denumiri precum Matrixyl, Argirelina sau Trylagen încep să fie tot mai familiare pentru cosmeticele de avangardă. Unele dintre ele sunt catalogate drept neuropeptide (peptide de tip botox-like), iar altele sunt stimulatoare ale sintezei de colagen, în derm. Niciodată eficacitatea unui neuropeptid nu va avea efectul spectacular al intervenției Botox, dar acestea au avanatajul unei mai bune accesibitități. Iar cercetările continuă. Iată dovada: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1046/j.1467-2494.2002.00153.x

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Join our newsletter and get 20% discount
Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue