Activul cosmetic beta-glucan: mai mult decât imuno-stimulatorul redefinit ca un eficient colageno-stimulator | Mituri și .. profituri pentru piele
·

Activul cosmetic beta-glucan: mai mult decât imuno-stimulatorul redefinit ca un eficient colageno-stimulator

Istoricul studierii beta-glucanului trece prin chimie

Beta-glucanii sunt  substanțe  polizahaharidice, având la bază  monomerii  de D-glucoză, legați între ei prin legături beta-glicozidice.   Se găsesc în fibrele alimentare din cereale,  dar și în ciuperci, drojdii, unele  bacterii și alge marine. Beta-glucanii din varii surse au diferite tipuri de legături,  ramificații și greutăți moleculare. Deși există o mare familie de beta-glucani, îi putem numi (încadra) în cosmetologie,  sub numele generic de beta-glucan. La începutul anilor 2000, literatura de specialitate a consemnat proprietăți biologice precum : efect imunostimulator, beneficii anti-diabetice și hipo-colesterolemiante. Surpriza plăcută a venit însă din partea laboratorului de cercetare Shiseido, care a arătat cu claritate mecanismul de inducere a sintezei de colagen în derm, la utilizarea sa ca activ cosmetic. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1463-1318.2005.00268_3.x

Încerc mereu să explic studenților mei că de la stimularea imunității și până la formarea de colagen nou, uneori, este doar un mic pas. Beta-glucanul face acest pas. El acționează inițial pe o celulă imunocompetentă din prima linie de apărare (ex. APC), apoi aceasta, prin citokinele eliberate, induce fibroblastul în faza de producere de colagen. Mai interesant e faptul că atât fibroblastul (care are și el oareșce capabilități imune), cât și celula APC (antigen presentig cell) deține receptori pentru fragmente de beta-glucan.

Dar activul beta-glucan face mai mult decât atât

Articole relativ recente adaugă efectul reparator asupra rănilor al beta-glucanilor. Dacă ne întoarcem la rădăcini, la mecanisme fiziopatologice, înțelegem că efectele menționate aici nu sunt străine unul de altul. Reparația rănilor se realizează tot cu o componetă cicatriceală, de sinteză de colagen. Și toată această sinteză, reparație nu este decât actul final al unui conflict imun (sau inflamator), fie el și miniatural, fără răsunet clinic. Furtuna de citokine (IL-1 , IL-6) reprezintă semnalul de alarmă al sintezei de colagen. În plus de toate acestea, literatura de specialitate adaugă și efecte antioxidative pentru beta-glucan.

Rămâne însă deschisă întrebarea privind penetrabilitatea în piele a unei astfel de structuri polizaharidice. Studiile arată că beta-glucanul are o penetrabilitate bună prin epiderm, fără a întra în celule, ci doar strecurându-se prin spațiul extracelular. În ebook-ul meu Cosmeceuticele https://www.estifrumoasa.ro/cosmeceuticele/ am explicat, prin scheme, modul de acțiune a beta-glucanului.

Nu am să obosec ca la cursurile mele să vorbesc despre activele cosmetice cu eficacitate dovedită, fără exagerări publicitare.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Join our newsletter and get 20% discount
Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue