Cât de mult "arde" crema anticelulitică termică | Mituri și .. profituri pentru piele
·

Cât de mult „arde” crema anticelulitică termică

Crema anticelulitică – principiu de funcționare

Dacă ne referim la aspectul pielii „în coajă de portocală”, trebuie să pornim de la înțelegerea fenomenului. Termenul de CELUTITĂ atribuit defectului estetic menționat este totalmente impropriu. De ce este incorect termenul? Pentru că în lumea medicală, adevărata CELULITĂ este o inflamație microbiană, febrilă (post-traumatică sau post-intervenționistă) a țesutului gras. Totuși, lumea farmaceutică și a industriei cosmetice a acceptat tacit acest termen, pentru a desemna defectul estetic cu pricina. Implicit, crema anticelulitică este, desigur, produsul cosmetic destinat ameliorării aspectului pielii „în coajă de portocală”.

Stadiile evolutive ale celulitei cuprind: (1) retenția hidrică (edem non-inflamator), (2) avansul lipogenezei și (3) fibrozarea colagenului ce înconjoară nodulii grași formați. Dacă privim cu atenție aceste 3 procese, înțelegem activele cometice anti-celulitice. În primul rând, ar fi necesare capilarotonice și drenatoare, ca de exemplu diosgenina, ruscogenina, extractul de iederă. În al doilea rând, condiția esențială: activele lipolitice. Între acestea, cele care și-au demonstrat eficacitatea la proba timpului sunt cafeina (și sărurile sale), teobromina și L-carnitina. Despre impresionanta poveste a L- carnitinei, atât de îndrăgită (și ca supliment nutritiv) de cei ce sunt atenți la siluetă, am scris într-un capitol aparte al ebook-ului meu Mituri și profituri pentru piele. Iată aici rezumatul acestui capitol. https://www.estifrumoasa.ro/practice/de-ce-nu-slabim/. Dar despre liporeducătoarele (lipoliticele) din cremele anticelulitice nu am scris doar eu. Acestea sunt adevăruri confirmate și de literatura de specialitate. Las aici un link concludent. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/jocd.12801. În fine, a treia condiție fundamentală pentru crema anticelulitică este ca acest produs cosmetic să conțină și un agent anti-rigidizare a colagenului (antiglicație). Capul de afiș pentru acest efect rămâne hesperidina.

Crema termică liporeducătoare – cum și de ce?

Dacă aceste trei condiții sunt îndeplinite, se pune întrebarea firească : de ce a mai fost nevoie de inovația privind crema termică? De fapt, crema anticelulitică ce generează un efect de încălzire (dar și de înroșire a pielii cu senzație de disconfort ) se bazează pe activul CAPSAICINĂ. Acest activ este extras din ardeiul iute. Senzația de încălzire si eritemul pot sugera, în mentalul colectiv, un efect de „ardere”. Aici intervine confuzia (voită, poate?) între arsură (ca senzație subiectivă) și ardere în sens BIOCHIMIC. Aceasta din urmă ar însemna beta-oxidarea acizilor grași, deci, lipoliză.

Lucrurile nu se opresc aici. Studii recente arată că activul capsaicina (în aplicație topică) stimulează terminațiuni nervoase, producând inflamație neurogenă. De aici, eritemul vizibil, senzația de căldură (focar inflamator) și senzația de prurit.

În concluzie, capsaicina nu este un agent lipolitic, ci doar vasodilatator (prin inflamația neurogenă generată). Între atâtea controverse, un singur adevăr rămâne de necontestat: mișcarea fizică ce ne scoate din zona de confort constituie lipoliticul imbatabil.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Join our newsletter and get 20% discount
Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue