Agenții care preservă telomerii cromozomilor, noua strategie antiaging în nutriție și skincare | Mituri și .. profituri pentru piele
·

Agenții care preservă telomerii cromozomilor, noua strategie antiaging în nutriție și skincare

Telomerii cromozomilor se scurtează cu fiecare nouă diviziune celulară. Și arunci…?

Îmi încep majoritatea cursurilor de aging și antiaging cu explicarea mecanismelor intracelulare și infracelulare ce conduc la îmbătrânire. Nu o fac doar ca să îmi atrag auditoriul într-o capcană a fascinației științei. Nu încerc să fac loc imaginației și SF-ului. Explic aceste lucruri din simplul motiv că ele stau la baza înțelegerii agingului și a găsirii metodelor de încetinire a sa. Desigur, între explicațiile mele își face loc teoria scurtării telomerilor cromozomiali. Această scurtare are loc cu fiecare nouă diviziune celulară, în celulele corpului nostru. Așa se face că, prin dispariția graduală a telomerilor, odată cu înaintarea în vârstă, replicările celulare nu mai sunt la infinit. Devin finite, limitate. De ce? Pentru că doar telormerii, formațiuni aflate la capetele brațelor cromozomilor, îi țin pe aceștia deschiși, în forma literei X. Doar sub această formă, cromozomii pot intra în dansul lor, menit să realizeze fusul mitotic, iar apoi diviziunea celulară. Iată un articol de referință în aceast sens: https://link.springer.com/content/pdf/10.1007/s00391-007-0480-0.pdf. Iar astfel, organele se atrofiază treptat, iar noi murim puțin câte puțin în fiecare zi. Teoria este importantă nu doar pentru că ne captivează, dar pentru că azi se încercă a se găsi acei agenți (cosmetici sau nutritivi) care prezervă telomerii cromozomilor.

Ce agenți ar putea contribui la încetinirea pierderilor de material telomeric

Primul pas spre preservarea telomerilor ar fi să împiedicăm cascada stresului oxidativ. Acest proces grăbește, accelerează pierderile de telomeri, peste ritmul lor așa-zis normal. Cum am putea să blocăm stresul oxidativ? Fie printr-un stil de viață ferit de noxe, fie prin alegerea în nutriția noastră a antioxidanților puternici, eficienți. În ebook-ul meu COSMECEUTICELE am consacrat un capitol întreg activelor antioxidative https://www.estifrumoasa.ro/cosmeceuticele/.

Totodată, există și substanțe active ce pot activa telomeraza – enzima care poate „recupera, reface” părți din telomeri. Așa s-a lansat ideea suplimentelor nutritive cu: Chlorella (Chlorella pyrenoidosa), Astragalus (Astragalus membranaceus) și lăptișorul de matcă. Mai mult decât atăt, studii recente arată rolul L-carnosinei, un dipeptid endogen, ce poate fi suplimentat și pe cale orală, în procesul de preservare a telomerilor. Substanța acționează pe telomerii din celulele fibroblastice, având totodată și rol antiglicație. Suplimentarea acestui dipeptid este de dorit la cei ce urmează diete vegetariene.

Surpriza plăcută vine din partea cercetării cosmetologice. Activul cosmetic geranylgeranyl-2-propranol este un agent ce prezervă lungimea telomerilor; în plus el îmbunătățește și activitatea mitocondrială (energetica celulară). Așadar, arsenalul terapeutic antiaging se îmbogățește cu agenții ce mențin telomerii în funcțiune.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Join our newsletter and get 20% discount
Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue