Aminoacizii din constituția colagenului, aidoma unor cărămizi, vor servi la construcții și sinteze, în funcție de nevoi | Mituri și .. profituri pentru piele
·

Aminoacizii din constituția colagenului, aidoma unor cărămizi, vor servi la construcții și sinteze, în funcție de nevoi

E mult colagen pe masa de Crăciun

Știu că este în prezent există o industrie în expansiune pentru producția de colagen hidrolizat (peptide). Este de înțeles, pentru că proprietățile sale nu sunt exclusiv legate de frumusețe – sănătate (așa cum s-ar crede la prima vedere). Acest produs al lumii animale este util pentru industria alimentară (emulsifiant, stabilizant, agent de vâscozitate, transparență). Iată un articol în sprijinul acestei afirmații https://www.mdpi.com/1420-3049/24/22/4031. Totuși, publicitatea îi acordă merite mult prea mari în domeniul de beauty, uitând să precizeze că:

  1. Proteinele, peptidele (oricât de mici ar fi ele) în stomac (și intestin) se lizează până la nivel de aminoacizi. Doar așa pot traversa enterocitele (celulele intestinale), pentru a ajunge prin vena portă, la ficat. Într-un mic procent, se mai pot absorbi (activ, nu pasiv!) dipeptide sau tripeptide. Adică 2 sau maxim 3 aminoacizi uniți între ei.
  2. Aminoacizii „din colagen” îi putem aduce organismului și din alimentație, dacă este echilibrată și variată. Și pe masa de Crăcun, dar și pe mesele zilnice stau macronutrienți proteici ce pot genera astfel de aminoacizi.

Aminoacizii aceștia ce rol joacă în organism?

Aminoacizii ar trebui să îi imaginăm precum cărămizi pentru construcție, sau piese de lego. Din ei, organismul poate construi ce are nevoie: casă, școală sau spital. Ca că merg mai departe cu comparația mea, voi spune că proteinele sunt pentru:

Casă: proteine structurale din țesutul conjunctiv (inclusiv os) și cel muscular,

Școală: peptide și proteine funcționale (hormoni proteici, enzime, sisteme carrier, proteine contractile din mușchi),

Spital: substanțe active ale imunității (citokine, imunoglobuline), factori de creștere, reparația tisulară.

Desigur, dacă urmăm o dietă săracă în proteine, orice suplimentare de proteine sau de peptide este bine venită, mai cu seamă cu referire la aminoacizii esențiali. Este vorba despre acei aminoacizi pe care organismul nu îi poate sintetiza. Iar dacă ne gândim la sinteza de colagen în țesuturile conjuncțive, așa cum am spus mereu, sunt mai importanți stimulatorii acestui proces:

  • vitamina C, fiind cofactor pentru 2 enzime cheie din această sinteză,
  • scorțișoara, pentru că induce sinteza de colagen via insuline-like growth factor.

Vă voi spune mai multe la cursul online Nutricosmetice, care va începe pe 23 ianuarie 2023. voi vorbi despre ce funcționază și ce este doar iluzie, în domeniul suplimentelor de tip beauty-pills. https://www.estifrumoasa.ro/nutricosmetice/

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Join our newsletter and get 20% discount
Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue