Stimularea expresiei proteinei transportoare a apei în epiderm: aquaporina 3 reprezintă o cheie a hidratării cutanate | Mituri și .. profituri pentru piele
·

Stimularea expresiei proteinei transportoare a apei în epiderm: aquaporina 3 reprezintă o cheie a hidratării cutanate

Vechea problemă : hidratarea cutanată

Despre hidratarea cutanată am scris mereu, dar niciodată subiectul nu poate fi epuizat. Poate din cauza provocărilor vremurilor… sau a vremii, suferim de deshidratare (chiar vizibilă), pe diverse zone anatomice cutanate. Am mai scris pe blog despre hidratarea cutanată, ca principii de bază. De asemeni, am subliniat adesea care este esența hidratării epidermice (ceramidele și factorul NMF) și care este esența hidratării dermice (acidul hialuronic). Am reamintit în articole și cursuri faptul că epidermul, fiind nevascularizat, are mecanisme proprii (aproape fizico-chimice) de a-și menține hidratarea. Las aici link-ul la articolul de blog la care fac referire: https://www.estifrumoasa.ro/epidermul-are-mecanisme-de-mentinere-ale-hidratarii-totalmente-diferite-de-cele-ale-dermului/. Dar lucrurile – în fiziologia pielii – evoluează. Iar azi suntem puși în fața înțelegerii mecanismului de funcționare al aquaporinelor. Acestea sunt proteine ce funcționează ca adevărate canale de transport pentru apă, situate în varii țesuri epiteliale din organism. În epiderm, aquaporina 3 este ce mai abundentă și mai funcțională.

Aquaporina 3 este studiată pentru a i se găsi active stimulatoare

Aquaporina 3 (AQP3) este un transportator membranar de apă și glicerol (glicerină). Astfel de structuri sunt situate pe membranele keratinocitelor din stratul bazal epidermic. Este interesant de remarcat faptul că stările de stres (alerta biologică din piele)  cresc expresia acestei proteine cheie. Unele studii de laborator au arătat că acidul retinoic activează acest canal de apă.  În schimb, animalele de experiență lipsite de  funcționalitate a aquaporinei 3 vor avea un conținut mai mic de apă în piele, dar și o capacitate limitată de reparație a rănilor. Puteți citi mai multe aici: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022202X15340215 . Cunoașterea acestui fenomen a deschis o nouă pistă de cercetare pentru găsirea de active cosmetice hidratante, bazate pe acest mecanism. Lucrurile sunt la pionieratul acestui nou trend științific, dar un prim peptid de sinteză există. Este vorba despre DIFFUPORINE, un hexapeptid produs de laboratorul Lipotec (actual Lubrizol). Acesta crește (in vitro) nivelul de aquaporina 3 din epiderm, ceea ce contribuie și la restabilirea funcției de barieră cutanată.

Este aceasta încă o dovadă (dacă mai era nevoie) că studiul fiziologiei pielii pune bazele găsirii de noi molecule active.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Join our newsletter and get 20% discount
Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue