Ce anume din farfurie își dorește pielea ta? | Mituri și .. profituri pentru piele
·

Ce anume din farfurie își dorește pielea ta?

Dacă te preocupă ce pui în farfurie, trebuie să fii atentă la ce pui pe piele!

Acesta nu este un slogan publicitar! Este un vechi îndemn de al meu, pe care îl enunț adeseori. Știu că exagerez, dar vreau să atrag atenția asupra importanței produsului cosmetic. Doresc să deschid gustul înspre a citi eticheta produsului și a înțelege care anume este substanța activă…. în caz că ea chiar există. Intenționez să spun răspicat că unele nutrimente pentru piele, precum: vitamine, acizi grași polinesaturați, substanțe antioxidante, etc, le putem aduce organului cutanat dintr-un produs cosmetic bine selectat.

Totuși, oricât de avansat ca tehnologie ar fi un produs cosmetic anume, înțelegem azi, că nu toate activele penetrează pielea. Iar acest discurs l-am mai avut în unele postări ale mele, de pe acest blog. https://www.estifrumoasa.ro/pielea-zid-de-aparare-si-poarta-de-intrare/

Nutrimente pentru piele în farfuria de zi cu zi

Oricât de performant ar fi produsul cosmetic, poarta de intrare reprezentată de piele nu va putea niciodată să egaleze calea de administrare orală.

Și în această privință se impun unele rezerve, unele observații. Toate macromoleculele, fie proteice (exemplu colagen), fie de tip polimer glucidic (acidul hialuronic), odată ingerate, se descompun în tubul digestiv în cele mai mici unități ale lor. Doar așa ele pot traversa celula intestinală (enterocitul). Așadar, aceste substanțe se descompun în aminoacizi, respectiv în monozaharide.

Știm sigur însă, că numeroase alte molecule se absorb intestinal, exact sub forma lor și sunt benefice pentru piele. Așa stau lucrurile cu beta-carotenul din fructele portocalii. Tot astfel, vitamina C și bioflavonele din citrice (și din numeraose alte fructe) își dispută supremația pentru sănătatea (cantitativă sau calitativă) a colagenului. https://www.estifrumoasa.ro/vitamina-c-pentru-piele-antioxidant-colagenostimulator-si-depigmentant/. Acizii omega 3 și cei omega 6 sunt ideali pentru menținerea hidratării cutanate, a homeostaziei pielii și pentru stabilizarea funcției de barieră a organului cutanat. În acest sens, uleiul semințelor de luminița nopții (Oenothera biennis) este capul de afiș. Să nu uităm fitoestrogenii din speciile familiei Fabaceae (soia, trifoi roșu), ca suplimente nutritive valoroase pentru doamnele ajunse la maturitate.

Când vine vorba despre antioxidanți, atât de utili și pentru piele, omenirea îi caută pe cei mai puternici. Toți ne dorim să încetinim scurgerea nisipului în clepsidra vieții. Cea mai fascinantă poveste a rămas cea a resveratrolului, din strugurii roșii. Fără exagerare, vinul roșu a fost denumit „paradoxul francez”, în contexul luptei antiaging. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1473-2165.2008.00354.x. Lor li se adaugă încă două substanțe cheie: pterostilbenii și piceatanolul, acesta din urmă fiind un metabolit al resveratrolului.

Cercetările nu se opresc aici

O foarte modernă pistă de inovare este cea legată de găsirea de suplimente nutritive pro-telomerice. Acestea ar urma să prezerve cât mai mult posibil din telomerii cromozomiali. În cursul vieții, cu fiecare diviziune celulară, se pierde material telomeric, ceea ce explică de ce MULTIPLICAREA CELULARĂ NU ESTE INFINITĂ. Astfel de suplimente par a fi cele bazate pe unele plante : Astragalus membranaceus, Chlorella pyrenoidosa (o algă unicelulară) și chiar „banalul” lăptișor de matcă.

În fine, să nu iutăm de alimentele ce ne descrețesc fruntea… Micile bucurii dau marile efecte.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Join our newsletter and get 20% discount
Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue