Sunt convinsă că fiecare dintre noi își amintește sfaturile bunicelor. Sunt imposibil de șters din memorie acelea care vorbeau despre frumusețe, sănătate și viață lungă. Indiferent că le dădeam crezare sau nu, că le testam sau nu pe propria piele, ele au rămas undeva într-un sertar al minții. Azi, în perioada moleculelor inovative, a peptidelor de sinteză și a extractelor vegetale bine cuantificate, ce rost ar mai avea să ne aducem aminte de masca facială home-made cu drojdie de bere ? Despre ea știam odinioară atât doar: nu ne face prea mare plăcere, dar conține vitaminele B, atât de necesare pielii. De ce oare era drojdia un tratament empiric al acneei? Să fi fost vitaminele B implicate? Se pare că da ! Vitamina B3 are acțiune antiacneică. Nu ar fi pentru prima oară când o constatare empirică este ulterior valorizată științific.
Recurs la copilărie
Aveam însă în copilărie și argumentul teoretic. Lipsa vitaminei B3 conduce la instalarea maladiei numită pelagra. Or boala aceasta se manifestata, printre altele, prin tulburări ale pielii, dermatite.
Să revenim cu picioarele pe pământ
Astăzi este foarte greu să mai vorbim despre avitaminoze. Unii medici, cu o ușoară ironie în glas, spun că de la Cristofor Columb încoace, omenirea nu s-a mai confruntat cu avitaminoze. Actualmente, în epoca mondializării, beneficiem pe masa zilnică de alimente extrem de variate, în măsură să acopere necesarul de vitamine… Desigur, doar dacă organismul este perfect sănătos și poate realiza absorbția acestora.
Ca orice ironie, afirmația respectivă are și porți deschise spre negarea ei. În funcție de nevoile speciale, personalizate ale organismului fiecăruia, anumite vitamine trebuiesc suplimentate.
Vitamina B3 – o vitamină neglijată
Despre vitaminele A și E s-au scris mii de pagini privitoare la relația lor cu pielea. În schimb, vitaminele din complexul B au rămas, mult timp, la coada preferințelor noastre, atunci când ne alegem hrana pentru piele.
De ce oare? Este greu de spus.
În primul rând pentru că vitamina B 3 se găsește în numeroasea alimente. Deci nu am putea crede vreodată că pielea este privată de ea. Astfel de alimente sunt: ton, somon, carnea de pui, cerealele integrale, drojdia de bere, linte, brocoli, pâinea și unele semințe oleaginoase. În al doilea rând, pentru că astăzi numeni nu se mai teme că i s-ar mai pune diagnosticul de pelagră.
Dar totuși, nicio persoană nu ar dori să aibe nici cel mai mic indiciu cutanat al deficitului de vitamina B3: dermatită, piele aspră, eritem.
Argumentul științific
Vitamina B3, adică nicotinamida. este cunoscută și sub denumirea de vitamină PP (de la vechiul clișeu : vitamină pelagro-preventivă). Aceasta include acidul nicotinic (niacin) și nicotinamida. Face parte din complexul vitaminelor B, fiind o vitamină hidrosolubilă. Orice manual școlar de biologie umană va sublinia faptul că pelagra a fost denumită boala celor 3 D: dermatită, demență și diaree.
Așadar, ce are vitamina B3 cu pielea? Diverse studii științifice ale ultimilor 10 ani au readus în lumină aportul vitaminei B3 la homeostazia celui mai întins organ al nostru. Am să citez doar articolul bine documentat și lămurilor semnat de D. L. Bissett și colaboratorii, intitulat Topical niacinamide reduces yellowing, wrinkling, red blotchiness, and hyperpigmented spots in aging facial skin, publicat în 2004, în International Journal of Cosmetic Sience (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18492135/) . Aflăm de aici, într-un mod clar și sistematizat că niacinamida aplicată pe piele are numeroase beneficii. Ar fi de ajuns să citez: prevenția pierderii de colagen – iminentă în fotoaging, reducerea severității acneei, restabilirea funcției de barieră a pielii, întîrzierea apariției semnelor de fotoaging și un ușor efect depigmentant (de eliminare a petelor melanice).
Pentru majoritatea beneficiilor enumerate aici demonstrarea manierei de acțiune este încă în plină cercetare. În schimb, pentru cea din urmă acțiune, cea depigmentantă, cunoaștem secretul. Vitamina B3 inhibă transferal melanosomilor (grăunțele de pigment brun melanic) în celulele epidermice învecinate. În ebook-ul meu Mituri și profituri pentru piele, în capitolul intitulat Nicio pată! am dezvăluit mai multe mijloace și substanțe active cu rol depigmentant (https://www.estifrumoasa.ro/practice/nicio-pata/).
Fără a face reclamă niciunui brand cosmetic, vă invit să căutați niacinamida pe eticheta produselor cosmetice. Corelați-o cu unul dintre efectele mai sus prezentate!
Și da, cercetătorii confirmă spusele bunicii! Vitamina B3 are acțiune antiacneică.