Colagenul, un "artefact arheologic" în evoluția vieții | Mituri și .. profituri pentru piele
·

Colagenul, un „artefact arheologic” în evoluția vieții

Colagenul – un polimer natural

Colagenul este un polimer natural, mai presis este un biopolimer. Această substanță complexă in vivo deţine o funcţie structurală, de suport. Grație lui, țesuturile devin mai elastice, mai fexibile, mai rezistente. Totodată, însă, colagenul are și un rol funcțional. Este vorba despre acea caracteristică de a asigura un mediul propice pentru interacțiuni intercelulare. Bunăoară, celulele interacționează între ele, dar și cu diverse substanțe biologic active. Capacitatea mare de gonflare a colagenului asigură un regim hidrodinamic optim în mediile interne în care este prezent.

La prima vedere, s-ar părea că acest polimer natural este doar proteina fundamentală a dermului. Deterioarea sa calitativă sau / și cantitativă însoțește fenomenul îmbătrânirii pielii. Despre tinerețea fără bătrânețe a pielii am vorbit mereu în cărțile mele. https://www.estifrumoasa.ro/practice/tineretea-nu-are-varsta/

Totuși, să nu privim simplist și unilateral colagenul! În fond, substanța despre care vorbim este o proteină ubiquitară. Cu alte cuvinte, se regăseşte și în alte medii elastice ale organismului, cum ar fi: tendoane, ligamente, cornee, dentină, capsule articulare, discuri intervertebrale, pereţi vasculari, valve cardiace.

Nu spun doar eu, ci și specialiștii…

Recent, George Bou-Gharios în cartea sa „Principles of Bone Biology”, face o privire istorică asupra cercetării acestei proteine structurale. El observă că au trecut peste 150 de ani de când termenul „colagen” a fost adoptat în literatura științifică de limbă engleză. Mai interesant este faptul că această structură complexă și-a făcut apariția timpurie pe scara filogeneticii, fiind prezentă la animale cum ar fi meduzele, coralul și anemonele marine.

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780128148419000130#!

Un polimer natural poate fi ingredient cosmetic?

Astăzi, grație cercetărilor interdisciplinare, familia de proteine ​​încadrate în grupa de colageni a crescut la 28 de tipuri diferite, continuând să suscite interes pentru biotehnologii.

Să reținem însă, colagenul este un polimer natural! Molecula sa mare îl face greu penetrabil în piele. De la această constatare, încep eforturile cercetătorilor pentru a găsi molecule mici, penetrabile în piele, care să stimuleze producerea colagenului din interior. Despre penetarbilitatea în piele a moleculelor cosmetic active te invit să citești în acest articol https://www.estifrumoasa.ro/pielea-zid-de-aparare-si-poarta-de-intrare/ și apoi să reflectezi.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Join our newsletter and get 20% discount
Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue