Cosmeceuticele Antiseboreice | Mituri și .. profituri pentru piele

Anca Dragomirescu

Cosmeceuticele Antiseboreice

Capitolul 5

Dacă pentru tratarea eficientă a formelor severe de acnee inovația farmaceutică face apel la medicamente indicate de medicul specialist  (schematic, modul lor de acțiune este prezentat la finalul acestui capitol), în schimb hipersecreția de sebum poate beneficia și de molecule active din domeniul cosmeticii (cosmeceutice), ce sunt prezentate aici.

Pentru înțelegerea eficienței lor, capitolul de față prezintă mecanismul hipersecreției de sebum, iar apoi, pașii patogenici de la seboree la acnee.  

În ciuda aparențelor legate de alimentație, secreția de sebum este stimulată în primul rând de hormonii androgenici. Momentul critic al complicării seboreei (și deci apariției acneei) este reprezentat de  keratinizarea infundibulară, adică formarea unui mediu anaerob în care va prolifera Propionibacteriun acnes. De aici, formarea de papule și pustule. Nu există acnee în absența hiperseboreei, așadar, seborea și comedoanele fac diferența dintre acnee și rozacea din faza papulo-pustuloasă.

Capitolul prezintă în continuare, în mod schematizat, activele cosmetice antiseboreice, clasificate ca mecanism de acțiune.

Știați  că ? Vitamina B3 sau niacinamida,  este un nou  agent antiacneic, propus în geluri de uz topic 4%. Acțiunea sa specifică  se datorează  efectului anti-inflamator. Reducerea  inflamației locale este un mecanism cheie în  patogenia acneei.  Substanța îndeplinește și alte funcții epidermice: stimulează sinteza de ceramide, stabilizează funcția de barieră cutanată a pielii și maturizează keratinocitele.  Totuși, în mod empiric, se cunoștea efectul benefic al vitaminelor din complexul B asupra pielii, iar cosmetica  tradițională menționează  măștile faciale cu drojdie.

Join our newsletter and get 20% discount
Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue