De ce nu slăbim? | Mituri și .. profituri pentru piele

Anca Dragomirescu

De ce nu slăbim?

Capitolul 6

Ce ar căuta într-o carte de cosmetologie o astfel de temă? Răspunsul este simplu. Supraponderea și obezitatea nu deranjează doar aspectului general, ci și pe cel al pielii, acest mare organ care ne înfășoară ca o mantie. La prima vedere, supraponderea generează doar aspectul inestetic al pielii în coajă de portocală, atât de frecvent întâlnit la sexul frumos. La o privire mai aprofundată asupra problemei, obezitatea se asociază în mod constant și cu unele boli dermatologice, cum ar fi hiperkeratoze plantare, micoze, acnee, dermatite seboreice și vergeturi. La toate acestea se mai adaugă, pe fond de obezitate, de la caz la caz, unele exacerbări ale unor dematoze preexistente, cum se întâmplă în cazul psoriazisului.

În acest capitol nu doresc să dau rețete de slăbit! La o simplă căutare pe internet, vor apărea sute sau mii astfel de rețete miracol, ce promit kilograme date jos fără efort fizic sau financiar, fără traspirație și, desigur, fără efecte adverse în organism. Dacă lucrurile ar sta așa de simplu, cum promit aceste rețete, fără dubiu, ele nu ar mai fi nici numeroase, și nici extreme de diverse. Tocmai eșecul lor – în cele mai multe dintre cazuri – aduce nevoia de noi și noi căutări, propuneri și inovații în domeniu.

Un lucru este cert. Motivația cea mai forte pentru a slăbi este, de fiecare dată, cea estetică. Chiar dacă vom afirma motivația legată de sănătate (boli asociate supraponderii, le putem denumi comorbidități), dorința lăuntrică, secretă, rămâne mereu cea a prejudiciului estetic. Și chiar dacă standardele de frumusețe s-au schimbat de la Boticelli până astăzi, armonia trupească a rămas mereu un deziderat al oamenilor.

În paginile acestui capitol prezint care sunt obstacolele naturale (fiziologice și psihologice) în calea pierderii kilogramelor acumulate în plus. Doar atunci când vom conștientiza aceste piedici, vom ști singuri cu ce arme ne îndreptăm în această luptă, inegală din start.

Voi explica așadar, de ce, în acest joc de șah, ni se repartizează de la mama-natură întotdeauna, doar piesele negre.

Join our newsletter and get 20% discount
Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue