Despre colostrum ca activ cosmetic... de la cercetări la evidențe
·

Despre colostrum ca activ cosmetic… și ce alte componete ale laptelui au activitate cutanată

Despre colostrum – de la imunitate la rejuvenare

Orice manual de puricultură va pune în prim plan definiția colostrum-ului. Este o secreție lactată a glandelor mamare, apărută imediat după maștere (uneori puțin înainte), anterioară secreției lactate propriu-zise. Miracolul acestei secreții (ce durează doar câteva zile) rezidă în faptul că este extrem de bogată în factori ai imunității (imunoglobuline, citokine). La factorii imunitari, se adaugă, firește, și cei de creștere. Astăzi, industria farma și cea nutritivă folosește colostrum de origine bovină ca supliment nutritiv, imunostimulator. Cercetarea cosmetologică nu a stat cu mâinile încrucișate în fața acestui produs biologic și a studiat cum ar putea ajuta regenerarea celulară, rejuvenarea, pornind de la ideea citokinelor și a factorilor de creștere. Un studiu extrem de recent al unui colectiv de cercetători din Seoul au demonstrat efecte de regenerare fibroblastică prin utilizarea acestui tip special de lapte (de origine bovină). https://www.mdpi.com/1999-4923/14/2/307/htm.

Studiul lor subliniat efectul de stimulare a elasticității cutanate și de reparație post-expunere solară. Astfel, utilizarea cosmetică a sa ar fi un mare avantaj, mai ales că laptele (în general) este un produs biocompatibil. Azi nu mai avem dubii privind rolul citokinelor de creștere în industria cosmetică modernă. Cursul meu MICROCOSMOSUL DIN PIELE a încercat, cu fiecare re-editare online a sa, să releve acest lucru. Prinde un loc la următoarea ediție a acestui curs! Află aici cum și de ce: https://www.estifrumoasa.ro/microcosmosul-din-piele/.

Despre lapte ca activ cosmetic – numai de bine

Inutil să vă aduc aminte despre acidul lactic. Știm că este un alfa-hidroxiacid, un excelent exfoliat, iar în concentrații mai ridicate un bun agent de peeling. Efectul acesta aduce beneficii și atunci când vine vorba despre depigmantare.

Zerul de kefir a fost un alt subiect de studiu al cosmetologiei. Dincolo de bogăția sa de peptide și acid lactic, acesta se comportă și ca un chelator ai ionilor de cupru. Or acest efect este în măsură să inhibe tirozinaza (enzima cheie a melanogenezei, cupru- dependentă). Astfel, poate fi potențat efectul depigmentant al acidului lactic.

În fine, despre lactoferină am scris recent pe blog. Vă invit să recitiți, că să avem tabloul complet al beneficiilor componentelor din lapte. https://www.estifrumoasa.ro/lactoferina-un-reglator-natural-al-functiei-keratinocitare/

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Join our newsletter and get 20% discount
Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue