Dincolo de nevoia de fotoprotecție de necontestat, soarele are și un sens profund antiaging | Mituri și .. profituri pentru piele
·

Dincolo de nevoia de fotoprotecție de necontestat, soarele are și un sens profund antiaging

Am spus și scris mereu, soarele ne impune o fotoprotecție bine calculată

Orice tratat (corect) de dermatologie sau / cosmetologie prezintă soarele (de fapt radiația solară) ca pe dușmanul numărul 1 al pielii. Exagerarea are rost. Este menită să atragă atenția asupra riscului de fotoaging, dar și de declanșare a fotodermatozelor (la cei predispuși). Desigur, pericolul de carcinogeneză (melanoame) trebuie să fie luat în calcul, în permanență. Nu în ultimul rând, deranjantele macule de fotosensibilizare dau de furcă experților în cosmetologie. Despre agenții depigmentanți, grupați pe mecanismul lor de acțiune am scris pe larg în cartea mea (ebook) COSMECEUTICELE. https://www.estifrumoasa.ro/cosmeceuticele/ Eu am fost – în toate cursurile mele – un formator echilibrat. Am prezentat mereu și argumentele pro și pe cele contra… Așa voi face și aici, în cele ce urmează.

Vitamina D nu este un moft, ci un hormon sterolic produs (și necesar) organismului

Vitamina D se sintetizează în piele, după expunerea la soare. Prezența melaninei într-o cantitate mai mare, ca și fotoprotecția (vestimentară) sunt factori limitativi ai sintezei sale. Sub formă de ergocalciferol și de cholecalciferol, vitamina D poate fi adusă în organism și din surse nutriționale. Lăsând deoparte efectele sale benefice sistemice (pe os), vitamina D (sintetizată de piele, să nu uităm), își întoarce asupra pielii beneficiile sale. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0738081X21000900 Descoperirea receptorului de vitamina D (VDR) la nivelul unor celule din piele (keratinocite, celule Langerhans, limfocite T și B) a deschis o nouă eră a cunoașterii în acest domeniu. Efectului benefic asupra psoriazisului are acum explicație științifică: modularea proliferării celulare excesive. Actualmente însă, se adaugă și alte piste de cercetare în dermato-cosmetologie:

  • în dermatita atopică, vitamina D este de ajutor, pentru că stimulează sinteza fillagrinei, cu rol în structurarea barierei cutanate,
  • analogii de vitamina D pot constitui terapii eficiente de repigmentare, în vitiligo, în combinație cu UV – terapia.

Soarele este o super sursă antistres

Dacă vrem să cautăm longevitate și calitate a vieții, trebuie să ne întoarcem privirea înspre soare.

Somnul este – fără îndoială – cel mai bun aliat unei vieți de calitate. Or inducerea lui înseamnă o secvențialitate foarte clară, foarte delimitată, între lumină și întuneric. Dacă melatonina (hormonul adormirii) se sintetizează în întuneric, catabolismul și regenerarea sa are nevoie de lumină și plimbări în aer liber.

Mai mult, studiile arată că, pentru calm și depășirea stării de stres ochiul uman are nevoie de… perspectivă. Are nevoie de o îndepărtată linie a orizontului, în care culorile de albastru și verde să compună peisajul. Se pare că profesioniștii din turism știu acest detaliu de viață. Plătim mai mult pentru terasa cu vedere la ocean (ori la apusul de soare), dar psihicul nostru ne va mulțumi, cu siguranță.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Join our newsletter and get 20% discount
Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue