Ți-e sete? Gîndește-te și la hidratarea pielii tale | Mituri și .. profituri pentru piele
·

Ți-e sete? Gîndește-te și la hidratarea pielii tale

Ce are senzația de sete cu hidratarea pielii?

De la senzația de sete și până la deshidratarea pielii e cale lungă… Dar exagerarea are menirea de a atrage atenția asupra necesității menținerii pielii în parametri săi fiziologici. Senzația de sete este dată de stimularea osmoreceptorilor din mucoasa bucală. Acest lucru are loc la orice creștere a osmolarității mediului intern. Așa se întâmplă după o deshidratare importantă (ex. prin transpirație), sau după ingestia de alimente foarte dulci, ori foarte sărate. Atât sarea cât și glucoza sunt două substanțe osmotic active. Desigur, pielea deshidratată nu dă semne precoce. Aflăm, din păcate, mult prea târziu faptul că organul nostru cutanat este sărăcit în ceea ce privește fluidul vieții. În perioada tinereții, pielea este protejată față de eventualele pierderi insensibile de apă, grație stratului protector reprezentat de sebum. Cu timpul, acest melanj lipic scade. Totodată, cu trecerea anilor, au loc și alte mecanisme ireversibile, defavorabile. Trebuie să înțelegem nuanțat hidratarea pielii. Epidermul are mecanisme de menținere ale hidratării totalmente diferite de cele ale dermului.

Apa în epiderm – grație unui adevărat sistem de irigații

În postări recente ale mele am explicat faptul că epidermul este mai degrabă o barieră de apărare, decât o poartă de intrare pentru activele cosmetice. https://www.estifrumoasa.ro/pielea-zid-de-aparare-si-poarta-de-intrare/. Marea densitate celulară (keratinocite), dar și soliditatea keratinei fac din epiderm o adevărată fortăreață. Să nu uităm! Epidermul nu este vascularizat. Așadar, el nu este hrănit din capilarele de sânge. Și totuși, epidermul are un mecanism uluitor de menținere a hidratării, comparabil cu un sistem de irigații, datorat ceramidelor. Aceste molecule sunt lipide (sfingolipide) ce stau lipite pe membrana celulelor epidermice, având polul lor hidrofob spre celulă, iar polul lor hidrofil înspre exteriorul celular. Acest joc al polarității face ca apa să fie menținută în jurul celulelor, aidoma unui sistem de irigații. De aici (dar și din alte proprietăți benefice ale ceramidelor), azi putem afirma faptul că acestea reprezintă o familie de active cosmetice esențiale pentru homeostazia pielii. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0190962214010226. Epidermul mai are un secret al menținerii hidratării: complexul numit NMF (natural moisturizing factor). O componentă de bază a acestui complex de molecule este ureea. Să nu ne mire dacă o vom regăsi în produsele cosmetice de skincare pentru hidratarea epidermului.

În derm lucrurile stau cu totul altfel. Acest țesut de tip conjunctiv este vascularizat; deține un plex capilar superior și unul inferior, mai aproape de hipoderm. Molecula cheie a menținerii apei la acest nivel este acidul hialuronic, supranumit „burete molecular”. Doar că penetrabilitatea cutanată a acidului hialuronic din produsele cosmetice este discutabilă, iar electroporeza (așa numita mezoterapie virtuală) poate ajuta mult acest proces.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Join our newsletter and get 20% discount
Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue