Feriga tropicală - o speranță în domeniul de beauty pills. Agent antiaging sau reparator al daunelor solare? | Mituri și .. profituri pentru piele
·

Feriga tropicală – o speranță în domeniul de beauty pills. Agent antiaging sau reparator al daunelor solare?

Feriga tropicală – un pion scos la înaintare pentru fotoprotecția pe cale orală

Se vorbește tot mai mult despre fotoprotecția pe cale orală. Personal, aș vrea să înțelegem astfel de active mai degrabă ca reparatori post-solari. Există pericolul ca cei care citesc astfel de (deja) evidențe să fie tentați în a neglija fotoprotecția cosmetică și vestimentară. Or, este departe de mine această intenție. Am expus conceptul la cursul online NUTRICOSMETICE și am subliniat precauția necesară. Suportul de curs este disponibil aici: https://www.estifrumoasa.ro/duplicated-suport-curs-masterclass-2658/ Iată care sunt candidații la titlul de fotoprotectori pe cale orală:

 • Carotenoizii  (beta-carotenul și licopenul)
 • Vitamina  E  (alfa-tocoferol fiind forma forma activă, cea mai potentă.
 • Vitamina C (acidulul ascorbic)
 • Ceaiul  verde  prin componeta sa sa:  epi-gallocatechin gallate (EGCG); aceasta blochează  speciile active ale oxigenului  și tendința la producere  de  MMP (enzime distructive) în exces
 • Resveratrol,
 • Acizii  grași omega 3
 • Acidul  ferulic,
 • Picnogenolul (din scoarța de pin) – cu rol anti-inflamator și anticarcinogenetic

Las aici un articol full text ca dovadă. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmed.2018.00188/full

În prezent lucrurile avansează și apare un nou actor important ca reparator tisular post-UV și fotoprotector: feriga tropicală (Polypodium leucotomos).

Miracolul din pădurea tropicală

Întotdeauna a fost interesant pentru științele farmaceutice să caute specii vegetale utile din zone totalmente nepoluate. Așa este specia Polypodium leucotomos, adică feriga tropicală. Deși studiul plantei este la pionieratul său, pe piața nutricosmetică există suplimente ce o conțin (extractul de frunze), atât în scop de anti-aging, cât și legat de reparația cutanată post-expunere la UV.

De aici, apar în literatura de specialitate și unele aplicații terapeutice (sub studiu clinic), pentru unele fotodermatoze. Încerc să le sistematizez mai jos:

 • efectul distructiv tisular (cutanat) al UV – Biodisponibilitatea extractului de ferigă tropicală este de 70 – 100%, după administrare. Există componenete cu rol demonstrat fotoprotector : 4-hydroxycinnamic acid (p-coumaric), 3-methoxy-4-hydroxycinnamic acid (ac. ferulic), 3-dihidroxycinnamic acid (ac. cafeic)
 • Vitiligo – ca tratament adjuvant, pentru că reduce riscurile PUVA-terapiei. În plus, are și efect antioxidant și imunomodulant.
 • Melasma – nu doar ca fotoprotector, dar acidul ferulic (din compoziția extractului de ferigă tropicală) are și efect depigmentant,
 • Prevenția melanomului – din toate motivele sus-menționate (fotoprotecție, antioxidant); în plus scade doza minimă eritematoasă, după expunerea la UV.

Așadar, feriga tropicală merită să primească un „cec în alb”.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Join our newsletter and get 20% discount
Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue