Agingul are un tipar de îmbătrânire pentru fiecare decadă de vârstă | Mituri și .. profituri pentru piele
·

Agingul are un tipar de îmbătrânire pentru fiecare decadă de vârstă

Primul tipar de îmbătrânire – încă de la vârsta tinereții

În principiu, suntem unice și nu trebuie să gândim în sensul vreunui tipar de îmbătrânire. Desigur. Nu doar că suntem unice, dar în funcție de traiectoria vieții, de carieră, după anii de școală, încep să difere foarte mult și factorii de mediu ce ne pot influneța. Cu toate acestea, specialiștii în medicină estetică au stabilit unele pattern-uri de aging, valabile pentru decadele de viață. Cunoașterea lor ne poate da indicații despre nevoile nutriționale ale pielii de la o anumită vârstă, ca și despre aportul corect de cosmetice active, în rutina de skincare. Totodată, înțelegerea acestora ne îndrumă înspre formarea unor așteptări realiste din partea cercetării pe domeniul beauty. Conceptul de anatomie a agingului facial este tot mai des citat în literatura specialiștilor de medicină estetică. https://academic.oup.com/asj/article/26/1_Supplement/S4/223473

În decada de vârstă 20 de ani, sintezele proteinelor structurale din pielii ating apogeul lor. Ca tablou facial, este de remarcat dispariția a ceea ce se numește : the baby fat. Fața tinde să aibe aspectul de adult, este alungită, iar triunghiul cu baza în jos este perfect marcat. Tot acum, este de observat apartiția pilozității faciale. Factorii de risc ai perioadei sunt : e-poluarea, stresul, radiația UV și uneori un stil de viață prea activ. Deficitul orelor de somn ar putea fi fatal, mai târziu. Activele cosmetice antiaging de care pielea are strictă nevoie în această perioadă sunt; antioxidanții , fotoprotectorii și hidratanții epidermici.

Pattern-ul maturității

În decada de vârstă de 30 de ani, scade sinteza de colagen în mod gradual, cu fiecare an ce trece peste pragul critic de 30. Am explicat într-o postare recentă faptul că odată cu înaintarea în vârstă, legat sinteza de colagen, NU substratul diminuă (adică aminoacizii). Ceea ce scade cu adevărat în timp este randamentul celulei fibroblastice https://www.estifrumoasa.ro/colagenul-ca-supliment-nutritiv-pentru-tineretea-pielii/. Acum apar vizibile ridurile de mimică latero-oculare, mai cu seamă la persoanele concentrate în fața calculatorului. Uneori, în această decadă, plierea pleoapei superioare poate debuta. La factorii de risc descriși pentru decada 20 de ani, se adaugă acum perturbările hormonale ale sarcinii. Pigmentația sarcinii (melasma) poate întuneca aspectul feței, la persoanele predispuse. Apogeul carierei poate aduce și fațeta sa neplăcută: stresul. Despre cum stresul (și depresia) ne influenețează negativ, accelerând un anume tipar de îmbătrânire, am scris într-o altă postare: https://www.estifrumoasa.ro/stresul-cum-imbatraneste-chipul-prin-riduri-specifice-si-descarcari-de-cortizol/. În această decadă de vârstă trebuie să adăugăm pielii active cum ar fi: stimulatori ai sintezei de colagen și agenți de hidratare profundă (pe lângă agenții descriși anterior, pentru anii 20). Acestora le-am consacrat un capitol vast în lucrarea mea: Mituri și profituri pentru piele https://www.estifrumoasa.ro/cumpara/.

După pragul de 40 de ani, pierderea volumelor subcutanate devine o realitate. Ca urmare, mai de vreme sau mai târziu, acest nou tipar de îmbătrânire nu poate fi evitat: apariția șanțului palpebro-malar. Atenție! Produsele cosmetice, chiar cele de avangardă, pot reconstrui doar arhitectura pielii, cel mult ! Ele nu vor putea influența structurile anatomice subcutanate.

Iar mai târziu?

După bariera psihologică de 50 de ani, se instalează retracția osoasă facială, slăbirea musculaturii și diminuarea țesutului gras facial. Drept urmare, un tipar de îmbătrânire marcat de ptoză facială și de șanțuri gravitaționale evidente (palpebro-malar și nazo-genian) devine inevitabil. Acestui aspect i se asociază ridurile de mimică, și, de la caz la caz, cele ale fotoîmbătrânirii. Declinul hormonal va influența în mod negativ sinteza de sebum. Or secreția de sebum, acest rău necesar, veghează împotriva tendinței de deshidratare a pielii. La acestă decadă de vârstă, pe lângă toate activele cosmetice anterior enumerate, ar fi necesar să adăugăm peptide de sinteză colageno-stimulatoare și botox-like, fitoestrogeni, antioxidanți puternici, substanțe nutritive… În articolul meu https://www.estifrumoasa.ro/team/nutrimente-pentru-piele/ am prezentat un algoritm de utilizare a activelor cosmetice antiaging, clasificate după nevoile diverselor vârste.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Join our newsletter and get 20% discount
Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue