Melanina, ce miracol al lumii vii! | Mituri și .. profituri pentru piele

Melanina este fotoprotectorul natural al pielii. Știm asta, cu siguranță ! Iar dacă e vară și e soare, invariabil, gândul ne duce la bronz și la necesitatea fotoprotecției pielii… despre care am vorbit în repetate rânduri în cărțile mele și, desigur, nu am să obosesc să o reafirm.

Și în volumul de față, Mituri și profituri pentru piele, am repetat, aproape obsesiv, importanța fotoprotecței cosmetice, în corelație cu nuanța nativă a pielii… Adică cu bagajul de melanină personal (https://www.estifrumoasa.ro/cumpara/). Așadar, melanina (mai corect spus eumelanina) reprezintă fotoprotectorul natural al pielii. Nu este singurul mod de fotoprotecție naturală, dar este cel mai eficient. Hipertrofia (îngroșarea) epidermului, ca și eliberarea acidului urocanic din secreția sudorală contribuie, de asemeni, la realizarea fotoprotecției naturale.

Melanina, doar fotoprotector?

Melanina însă, nu e numai un excelent fotoprotector natural, pe care îl creștem cantitativ, prin bronz. Iar acest fenomen are loc în piele grație unor celule din epiderm active și foarte reactive la radiația UV : melanocitele. Substanța este, însă, și o mărturie a evoluției filogenetice a speciilor pe pământ.

Știați că melanina este prezentă și la o serie de animale marine, nevertebrate? Ei bine, cele mai emblematice exemple în acest sens sunt sepia și caracatița, viețuitoare ce dețin deja cunoscuta cerneală.

Da, tocamai cerneala ce face deliciul gurmanzilor și masterchefilor, enumerată pe lista – mereu deschisă – a nutrimentelor cu mari capacități antioxidative, este o dovadă a conservării unor molecule în cursul evoluței speciilor. Desigur, sepia nu-și sintetizează cerneala nici pentru curiozitatea cercetătorilor și nici pentru imaginația bogată a bucătarilor.

Pur si simplu, aceste specii marine (cefalopodele) își devarsă misteriosul pigment de culoare neagră sau brună, prin eliberarea sa dintr-o glandă specifică, cu scopul de a se apăra de alte vietăți. Așadar, „tușul” bogat în melanină, are rol defensiv.

Și dacă nu era de ajuns…

Cercetările nu s-au oprit aici. Într-un studiu publicat în 2013 în revista Latin American Journal of Aquatic Research, un colectiv coordonat de Marco Vega Petkovic a testat efectul antimicrobian al acestei melanine marine, găsind un real potențial în această privință (http://lajar.ucv.cl/index.php/rlajar/article/view/vol41-issue3-fulltext-20). Așadar, animale acvatice dețin dezinfectantul lor personal !

Dacă va stârnit curiozitatea acest articol, aveți un motiv în plus să nu uitați că, și pe noi oamenii melanina ne apără. Melanina este fotoprotectorul natural al pielii, deci ne apără față de efectele distructive ale radiației solare UV. Doar că, uneori, atunci când melanina devine depășită de agresivitatea radiațiilor UV, va trebui să o ajutăm prin fotoprotecție cosmetică.

Dar despre tema expunerii pielii pielii la soare și despre generarea vitaminei D ca urmare a interacțiunii cu UV, am spus pe larg într-un articol, ce merită toată atenția dumneavoastră : https://www.estifrumoasa.ro/vitamina-d-si-pielea-o-relatie-complicata/.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Join our newsletter and get 20% discount
Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue