Dorința de perfecțiune promovată de mass-media nu se oprește la alungarea ridurilor, la estomparea cicatricelor post-acneice, ci și la eliminarea petelor faciale, a pigmentațiilor melanice brune, care ne strică simetría și armonía feței. Este important să precizăm că nu este cazul să ne propunem să ștergem pistruile! Nu ar fi nici posibil, și nici util. Ele țin de șarmul personal, dau distincție și autenticitate. Și nu doar atât.
Pistruile sunt în armonie perfectă cu părul blond roșcat, și cu nuanța albastră ori verde a irisului ocular. Surpriză! Tocmai așa este setată natura, iar colorația „celtică” a pielii are aceste caracteristici.
Așadar, armonía este dată de natural. Deranjant este însă derapajul, eroarea pe care natura o crează uneori.
Colorația pielii umane este dată de doi pigmenți de bază: hemoglobina din sânge (mai evidentă la persoanele cu tenul deschis) și (eu)melanina din piele (pigment brun cu rol fotoprotector). În mică măsură, la persoanele cu tenul mai deschis la culoare, nuanța tegumentului este mai degrabă influnețată de feomelanină, sora roșcovană a eumelaninei.
În funcție de intensitatea pigmentului melanic, ființa umană poate avea șase tipuri de colorații, numite fototipuri de piele, fiecare dintre acestea cu o adaptabilitate diferită la agresivitatea radiației ultraviolete.
De ce apar uneori neplăcute pete brune pe față? Cum decurge melanogeneza în mod normal, și când (sau cum) acest mecanism, reglat ca un ceas elevețian, o ia razna?
Ce arme cosmetice, non-invazive deținem pentru a le elimina ? De ce se fac în continuare eforturi pentru a găsi active depigmentante în natură, de vreme ce medicina deținea o substanță cu efect spectacular: hidrochinona ? Cum acționează aceste substanțe și care cosmetice sunt cele mai eficiente în această privință? – constituie principalele teme ale capitolului.
CELELALTE CAPITOLE