Acidul ascorbic – pentru unele viețuitoare este o banală substanță endogenă
Acidul ascorbic (adică vitamina C) este o substanță sintetizată de unele organisme din regnul animal. Este utilă pentru biosinteza colagenului, a levo-carnitinei și pentru conversia dopaminei în norepinefrină. În condiții fiziologice, aceasta funcționează ca un agent reducător puternic. Astfel, vitamina C anihilează efectul dăunător al radicalilor liberi toxici produși de respirația metabolică normală a organismului. Este interesant că majoritatea animalelor sunt capabile să sintetizeze cantități suficiente de vitamina C (pornind de la glucoză). Dar oamenii au pierdut această capacitate. De ce? Probabil ca urmare a unei serii de mutații inactivatoare ale unei gene ce codifică o enzimă cheie în calea de biosinteză a sa (gulonolactona oxidază, notată GULO). Pe scara filogeneticii, mutația a avut loc în urmă cu milioane de ani, astfel că oamenii sunt acid ascorbic–deficienți.
Se pune întrebarea firească de ce s-a întâmplat așa? Selecția genetică este întotdeauna înspre mai bine, pentru supraviețuire. Răspunsul vine din tiparul alimentației omului, o alimentație omnivoră, bogată, îndreptată spre fructe și vegetale colorate. Deci, natura „a observat” că omul își poate asigura aportul de vitamina C.
Și totuși, boala scorbut a fost identificată și definită cândva
Desigur, boala scorbut a fost definită ca avitaminoza C. Chiar descoperitorul vitaminei C Albert Szent-Gyorgyi (premiul Nobel, 1932) a denumit-o acid ascorbic, ca fiind anti-scorbut. Totuși, voci ironice din lumea medicală spuneau că „de la Cristofor Columb încoace nu mai există boală scorbut”. Totuși, izolat, pe anumite perioade ale vieții, există simptome ale deficienței vitaminei C. Las aici un rezumat interesant, care vorbește despre astfel de manifestări clinice. https://academic.oup.com/ajcn/article-abstract/24/4/432/4818799.
Acum, când vorbim despre sănătate – frumusețe – rejuvenare, vitamina C (ca agent nutricosmetic) este unul esențial. Acidul ascorbic este cel mai mare „țesător” de colagen în țesuturile conjunctive. Aceasta pentru că este cofactor atât pentru prolil-hidroxilaza cât și pentru lizil-hidroxilaza, enzime cheie în sinteza colagenului. Ar mai fi multe de spus despre relația acid ascorbic – antiaging, dar le voi sistematiza pe toate în curând, la cursul online NUTRICOSMETICE. https://www.estifrumoasa.ro/nutricosmetice/