Peptidele cosmetic active: ce-i de nou legat de acestea? | Mituri și .. profituri pentru piele
·

Peptidele cosmetic active: ce-i de nou legat de acestea?

Peptidele cosmetic active au deja mica lor istorie

De mai bine de 20 ani, în cercetarea cosmetologică se discută despre peptidele cosmetic active, produse prin sinteză. Totul a început când Sederma a propus complexul peptidic Matrixil, acum devenit reper în domeniu. De ce a fost nevoie de astfel de substanțe? Pentru că lumea a înțeles ușor, ușor faptul că activul cosmetic COLAGEN, pur și simplu, nu penetrează pielea, fiind o moleculă imensă. Fără a-mi plictisi cititorii, aș aminti faptul că am mai făcut aceste referiri, cu explicațiile necesare, și în alte postări ale mele. Iată una dintre acestea. https://www.estifrumoasa.ro/provocarea-actuala-in-cosmetica-este-penetrabilitatea-activelor-cosmetice-in-piele/

Da. Lumea cercetătorilor și a consumatorilor de cosmetice a înțeles acest lucru, dar nu l-a aceptat cu ușurință… După MATRIXYL, au urmat și alte propuneri de peptide stimulatoare (din interiorul dermului) a sintezei de colagen. Așa a apărut pe piața farma TRILAGEN-ul companiei spaniole Lipotec.

De ce peptide? Din câteva rațiuni simple.(1) Sunt molecule mici, penetrabile cutanat, eventual solubilizabile cu ajutorul acidului palmitic. (2) Pot fi sintetizate spre a avea o acțiune țintită, precisă. (3) Receptorii celulari (din organism, deci și din piele) sunt familiarizați cu molecule de tip peptidic.

Majoritatea peptidelor ce stimulează sinteza colagenului dermic au un tipar similar: cel puțin trei aminoacizi dintre cei esențiali pentru colagen: glycină, histidină, lisină, legați la acid palmitic. Paleta acestor complexe mici dar eficiente este azi extrem de variată. S-a ajuns pe acest principiu la o multitudine de molecule: tetrapeptide (ex. Dermican, de la Vichy) , pentapeptide, hexapeptide, etc.

Literatura științifică din domeniul cosmetologiei vorbește cu dovezi clare despre eficacitatea acestor active nou intrate în formularea cosmetică. https://www.mdpi.com/2079-9284/4/2/16

Ce-i de nou în acest domeniu?

În epoca în care omenirea deține rovere pe Marte, ce trimit pe Terra imagini în timp real, nici cercetarea cosmetologică nu putea sta cu mâinile încrucișate. O companie elvețiană, ne propune astăzi un peptid semnalizator denumit Dermatopoietin, după autori… ar fi interleukina 1 alfa (IL 1 alfa) insăși ! Molecula inovată ajunge în epiderm, în keratinocite. Aici, substanța „obligă” keratinocitele să producă în cascadă IL1 alfa. Se întâmplă astfel, pentru că, detectând cantități de IL 1 alfa, keratinocitul „află” că există un „pericol” și transmite acest SOS mai departe. IL 1 alfa va ajunge în derm, unde va stimula fibroblaștii în a sintetiza colagen nou. Căci ce este producerea de colagen, decât o acțiune de reparație tisulară dictată de această interleukină !

Cercetările nu se opresc aici. Peptidele cosmetic active își lărgesc sfera de influență, prin acțiuni specifice precum:

  • blocaj al musculaturii involuntare a mimicii, pe un tipar botox-like (Argireline, Leuplasyl, Syn – ake), – neuropeptide
  • inhibiție a inflamației bacteriene în acnee (Oligopeptide – 10, Grant Industries),
  • peptide anti-alopeciante, analoage ale Platet – Rich – Plasma (ex. TR-M-PRP plus), etc….
  • …dar să nu uităm studiile îndreptate spre găsirea de peptide care să diminueze inflamația mediată neurogenic (o altă categorie de neuropeptide).

Suntem martorii tăcuți ai unor progrese uluitoare, în acest domeniu. Mă întreb ce va urma?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Join our newsletter and get 20% discount
Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue