Pielea noastră - organ efector pentru termoreglare; care este pentru organism costul facturii pentru încălzire sau pentru răcorire? | Mituri și .. profituri pentru piele
·

Pielea noastră – organ efector pentru termoreglare; care este pentru organism costul facturii pentru încălzire sau pentru răcorire?

Fie frig sau cald, temperatura corpului este o constantă

Nu este niciun secret faptul că organismul uman (și multe alte animale evoluate) își păstrează temperatura corporală relativ constantă. Nu vorbim aici despre episoadele febrile, care trebuie privinte în alt registru… dar tot în unul adaptativ. Există minore variații circadiene ale temperaturii corporale, dar și acest tip de fluctuație reprezintă o constantă biologică. Iată un articol de fiziologie clasică în acest sens. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/0031938492901888. Tot reglajul se datorează unor circuite de tip centru nervos – efectori, care împreună realizează mecanismul de termoreglare. Pare ilar, dar în această ecuație intervine și pielea. Cel mai întins organ uman este și efector al termolizei. Unul dintre cursurile predate de mine la ciclul FRUMUSEȚEA SE ÎNVAȚĂ descrie pe larg acest fenomen. Iată aici suportul de curs. https://www.estifrumoasa.ro/suport-curs-frumusetea-se-invata/

Pielea este, deci, un efector esențial pentru termoreglare

În sistemul norvos central, mai precis în hipotalamus există un centru „termostat” care sesizează modificările de temperatură ale mediului extern și comandă ajustările necesare. Dacă organismul simte frig, termostatul din hipotalamus dictează termogeneză. Aceasta înseamnă frison, contracție musculară, liza trigliceridelor endogene sau glicoliza. Voluntar, mai putem ajuta aceste procese prin mișcare fizică, exercițiu, sport. Ați ghicit! Toate aceste procese sunt consumatoare (eliberatoare) de energie biologică. Cu alte cuvinte, ne putem încălzi organismul folosind combustibilul biologic al organismului. Așadar, dacă dorim să setăm mai jos termostatul de apartament, va intra în acțiune termostatul din hipotalamus. Desigur, totul are un preț. Acest proces biochimic ne obosește și ne consumă resursele biologice. Nimic nu e gratuit.

Atunci când ne este excesiv de cald (după efort fizic, sau într-o atmosferă supraîncălzită), din nou intervine termostatul din hipotalamus. El comandă termoliză, adică pierdere de căldură. Cum? Dictează hiper-secreție sudorală, din glandele ecrine ale pielii. Apare transpirația intensă. De fapt, evaporarea acesteia va duce la termoliză. Astfel, înțelegem de ce căldura uscată este mai bine resimțită de organism decât cea umedă. Acum vine surpriza: nota de plată. Și acest proces este unul energofag (consumator de energie biologică). Acest fenomen ne face să credem că putem slăbi prin transirație. Teoretic da. Practic, cu un randament foarte mic și într-un mod nesănătos.

Așadar, când facem economie la factura de întreținere pentru microclimatul nostru, nota de plată vine din organism, din nivelul de energie biologică.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Join our newsletter and get 20% discount
Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue