Astăzi, la o simplă căutare pe internet, pot fi găsite sute de pagini despre acnee și remediile sale. Nici nu-i de mirare! Imensa preocupare pentru această afecțiune, aparent banală, este pe deplin îndreptățită. Orice persoană poate afirma faptul că cel puțin o data în viață a suferit un puseu de acne. Da. Spun a suferit fără a exagera.
Patologia aceasta a pielii aceasta (din punctul de vedere al medicului), ori prejudiciul estetic (prin prisma adolescentului afectat) reprezintă o reală suferință atât în plan organic, cât și pe palier psihologic. Să nu uităm, acneea poate fi un prejudiciu estetic, o cauză de complexe de inferioritate, tocmai la vârsta adolescenței, perioadă la care nevoia de afirmare atinge maximul său.
Iar dacă sfaturile ce se vor utile pot fi găsite la tot pasul, atât în mediul virtual, cât și în audiovizual, atunci, vă veți întreba pe bună dreptate: De ce mai doresc eu să adaug o pagină în plus acestei avalanșe de informații? Am să răspund simplu. În scurta mea prezentare a fenomenului ACNEE, doresc să fac un pas în lateral față de corul sfătuitorilor și fără a deține vreun partizanat cu vreun laborator de produse dermocosmetice al lumii, de pe poziția neutră de profesor în domeniul dermatofarmaciei și cosmetologiei, să prezint remediile antiacneice plecând de la CAUZE.
Da, de la cauze ! Căci (de)fomarea mea profesională din primii zece ani de catedră, cea de dascăl în domeniul fiziopatologiei, mă îndeamnă mereu să mă întorc la cauzalitatea oricărui fenomen biologic al corpului uman.
Veți înțelege, așadar, de ce nu toate „armele” farmaceutice ne-au ajutat de la prima aplicare? În cazul seboreei și acneei, noi nu luptăm doar leziunile de la nivelul pielii, ci cu multe alte impulsuri venite de interior! Luptăm așadar, în contra curentului…
Capitolul propune o privire fiziopatologică a problemei, pe înțelesul tuturor…
CELELALTE CAPITOLE