Ochii și privirea au o extrem de mare importanță în armonia, estetica și geometria facială, în a transmite mesaje non-verbale și în a oferi date despre sănătatea fizică a unei persoane. Din acest motiv, pe piața cosmetică există numeroase produse cosmetice, cu pretinse acțiuni pentru pleoape, sau pentru regiunea oculară.
Deoarece epidermul de nivelul pleoapelor este cel mai fin de pe întreaga suprafață corporală, este de așteptat ca prin finețea și transparența sa să releve primele semne ale îmbătrânirii cutanate. Ceea ce numim în limbaj cotidian ca fiind cearcăne, adică o colorație intensă a pleoapelor inferioare are însă, din punct de vedere științific mai multe accepțiuni și denumiri consacrate. Ar fi suficient să amintim câteva dintre acestea, așa cum au fost ele enunțate de literatura de specialitate de limbă engleză:
Lipsa unei încadrări unitare nu atrage numai puncte de vedere diferite privind cauza acestui defect estetic, dar mai ales abordări terapeutice diverse. Dacă adăugăm și faptul că la nivelul pleoapelor inferioare există și alte defecte estetice, cum ar fi edemele palpebrale, riduri și unele modificări anatomice dezvoltate odată cu trecerea anilor, blefarochalasisul (plierea pleoapei superioare), avem tabloul complet al acestor entități extrem de variate, pentru care industria cosmetică arareori face necesarele deosebiri de nuanță.
Oricât de atașată aș fi științei cosmetice, sunt nevoită să recunosc, cu onestitate, limitele sale. Unele dintre defectele prezentate în acest capitol au rezolvare strict intervenționistă, iar nuanțarea aceasta o fac cu echilibru, și cu respect pentru adevăr.
Dacă lucrurile stau așa, dacă avem de a face cu atât de multe entități și cu tot atâtea rezolvări terapeutice, vă veți întreba, cu firească uimire, de ce piața cosmetică abundă în produse așa – zise pentru zona ochilor? Răspunsul va trebui să îl găsiți tot dumneavoastră.
CELELALTE CAPITOLE