Substanțe Active Antiperspirante | Mituri și .. profituri pentru piele

Anca Dragomirescu

Substanțe Active Antiperspirante

Capitolul 6

Înțelegerea exactă a principiului de acțiune a cosmeticelor active antisudorifice reclamă explicarea structurii și funcției glandelor sudorale. Spre deosebire de glandele sebacee, a căror secreție este dictată strict de hormonii androgenici, glandele sudorale au coordonare dată de sistemul norvos vegetativ, mai cu seamă adrenergică, vizibilă cel mai pregnant în stările de stres.  Contrar unei opinii generale, glandele sudorale nu sunt exclusiv responsabile de excreția unor produși toxici. Mult mai important, acestea intervin în termoreglare (inducând termoliză, adică pierdere de căldură).

Hiperhidroza nu este deranjantă prin ea însăși, cât mai mult prin complicațiile sale: intoleranța la frig, micoze,  hidrosadenita.

Principiile cosmetice antiperspirante se clasifică în felul următor :

  • Deodorante. Acestea conțin clorhidrat de aluminiu (în concentrație sub 10%) și substanțe odorante. Astfel de cosmetice au doar au o acțiune de neutralizare a  mirosul neplăcut, fiind slabe ocluzante ale canalelor excretoare sudorale.
  • Antiperspirante. Sunt produse ce conțin săruri de aluminiu (clorura de aluminiu 10 – 30%),  ce blochează porii de excreţie ai glandelor sudorale. Se utilizează axilar sau palmo-plantar.
  • Active cosmetice absorbante ale excesului de secreție sudorală. Acestea din urmă sunt reprezentate de pudre (talc, amidon), la care se adaugă (pentru efectul odorant și antimicrobian) unele uleiuri naturale.

Stiați că? Secreția  sudorală  este mult mai implicată în termoreglare, decât s-ar părea la prima vedere. Eliberarea secreției sudorale constituie mecanism de termoliză.  Așa se explică  transpirația abundentă după efortul fizic intens (când organismul se supraîncălzește, deoarece contracția musculară reprezintă lucru mecanic și căldură).  Tot astfel se explică și transpirația excesivă din zilele de vară sau dintr-o  atmosferă supraîncălzită, dar și cea din faza descendentă a puseului febril. Efectul neplăcut al  acestui mecanism fiziologic se observă în hiperhidroză  (apare intoleranța la frig  a acestor  pacienți).

Join our newsletter and get 20% discount
Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue