Înțelegerea exactă a principiului de acțiune a cosmeticelor active antisudorifice reclamă explicarea structurii și funcției glandelor sudorale. Spre deosebire de glandele sebacee, a căror secreție este dictată strict de hormonii androgenici, glandele sudorale au coordonare dată de sistemul norvos vegetativ, mai cu seamă adrenergică, vizibilă cel mai pregnant în stările de stres. Contrar unei opinii generale, glandele sudorale nu sunt exclusiv responsabile de excreția unor produși toxici. Mult mai important, acestea intervin în termoreglare (inducând termoliză, adică pierdere de căldură).
Hiperhidroza nu este deranjantă prin ea însăși, cât mai mult prin complicațiile sale: intoleranța la frig, micoze, hidrosadenita.
Principiile cosmetice antiperspirante se clasifică în felul următor :
Stiați că? Secreția sudorală este mult mai implicată în termoreglare, decât s-ar părea la prima vedere. Eliberarea secreției sudorale constituie mecanism de termoliză. Așa se explică transpirația abundentă după efortul fizic intens (când organismul se supraîncălzește, deoarece contracția musculară reprezintă lucru mecanic și căldură). Tot astfel se explică și transpirația excesivă din zilele de vară sau dintr-o atmosferă supraîncălzită, dar și cea din faza descendentă a puseului febril. Efectul neplăcut al acestui mecanism fiziologic se observă în hiperhidroză (apare intoleranța la frig a acestor pacienți).
CELELALTE CAPITOLE