Nutrimente pentru piele | Mituri și .. profituri pentru piele

Nutrimente pentru piele

            Așa cum ne pasă de alimentele ingerate, tot astfel nu trebuie să ne fie indiferente substanțele care ajung să nutrească pielea. Am mai stabilit acest lucru, desigur. Acum este important să răspundem la întrebările: Ce tip de substanțe cosmetice active sunt utile? și Când anume, în ce moment al vieții, sunt ele necesare ?

              Dar de ce vorbesc eu în majoritatea cărților mele despre produsele cosmetice antiaging? Simplu. Pentru că ele sunt cele mai numeroase de pe piață, cele mai căutate, și cele mai interesante pentru cercetare – inovare. Oare de ce? Iată aici două motivații forte:

1. Teoretic, îmbătrânirea (la nivel infracelular) începe încă din tinerețe, mult înainte de evidențierea unor semne vizibile. Cu fiecare zi din viața noastră se modifică raportul între colagenul fetal (mai elastic) și cel adult (mai rigid) și se acentuează reacția (ireversibilă) de glicație a proteinelor. Ca să înțelegem acest lucru este suficient să ne amintim cum în copilărie, la gimnastică, puteam să facem sfoara, iar mai târziu, la prima tinerețe… nu prea. Ceea ce vedem la nivel macro, are loc și intracelular (la nivel micro): colagenul devine tot mai puțin flexibil, fenomen care, pentru piele, reprezintă primul pas spre îmbătrănire. Să mai amintim și faptul că tinerii sunt cele mai active persoane și cele mai expuse radiațiilor solare și albastre (generate de telefoane mobile și de tablete).

2. Astăzi suntem mai longevivi, a crescut speranța de viață. Desigur, acest fapt a fost posibil (oarecum artificial) grație achizițiilor din domeniul farmacologiei, al cardiologiei, al chirurgiei minim invazive, al nutriției, etc. Crescând longevitatea, implicit a sporit și perioada vieții active. În acest context, cercetarea în științele cosmeticii, dar și în medicina estetică nu puteau rămâne în urma celorlalte ramuri medico-farmaceutice. Populația este îndreptățită să aibe pretenții estetice, impuse de viața însăși. Nu putem neglija aici importanța mass mediei, ce induce în mentalul colectiv modele de tinerețe fără bătrânețe.

             În cele ce urmează încerc să sistematizez în schema de mai jos, cât mai clar, răspunsul la cele două întrebări cheie:

Ce tip de substanțe cosmetice active sunt utile?

Când anume, în ce moment al vieții, sunt ele necesare ?

              O recentă carte a mea (Cosmeceuticele – substanțe active în formularea cosmetică, Editura Victor Babeș 2019) explică în detaliu aceste substanțe active.

În ebook-ul Mituri și profituri pentru piele pe care il ofer aici, am simplificat și esențializat aceste teorii.

Nu mai îmi rămâne decît să vă urez : tinerețe fără bătrânețe.

Join our newsletter and get 20% discount
Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue