Vârsta este doar un număr | Mituri și .. profituri pentru piele

Vârsta este doar un număr

              Ce frumos sună sloganul american Age is just a number ! Da, incontestabil, vârsta reprezintă doar un număr din cartea de identitate, pe care îl putem învinge atât fizic, cât și mental. Azi, cu arsenalul de produse cosmetice inovative – rod al certării multidisciplinare – , dar și cu avansul ultrarapid al medicinii estetice, este posibil să oprim în loc anii tinereții.

              Dar oare dezideratul acesta nu e doar o iluzie, o speranță, bazată și pe unele promisiuni publicitare exagerate? Uneori da, alteori nu. Factori precum: caracteristici genetice individuale, evitarea pe cât posibil a stresului, o bună hidratare a organismului, o atentă alimentație, respectarea nevoii de somn resimțită de corp, ne pot ajuta pentru mult timp să ne păstrăm homeostazia pielii, adică modul ei corect (ca de ceas elvețian) de funcționare. Totuși, chiar dacă am respecta cu strictețe stilul sănătos de viață (însă fără a frustra creierul prin lipsa glucozei sau a serotoninei eliberată după ingestia ciocolatei), este nevoie să ne îngrijim pielea corect și etapizat, în funcție de nevoile crescânde ale sale. Provocări cum ar fi: poluarea, radiațiile UV, radiația albastră a device-urilor, stresul psihic cotidian, bolile interne eliberatoare de radicali liberi de oxigen, dar și fenomenele cvasinormale de îmbătrînire, toate acestea cer remedii pe măsură, specifice și aduse pielii la timpul oportun.

              Cunoașterea tot mai aprofundată a mecanismelor care duc la îmbătrînire, a facut posibil ca azi să știm ce etape (verigi patogenice ale unui lanț de procese fiziologice ireversibile) pot fi blocate, și grație căror substanțe active recent inovate. Chiar și așa, dezvoltând o întreagă industrie performantă cu molecule inovative de uz cosmetic, termenul de produs anti-aging începe să fie tot mai mult înlocut de cel de slow-aging, deoarece suntem nevoiți să recunoaștem că procesele ireversibile de îmbătrânire pot fi doar întârziate, dar nu blocate.

În cele ce urmează am să explic cele două fațete ale îmbătrânirea pielii.

Îmbătrânirea organului cutanat reprezintă un ansamblu de modificări naturale și ireversibile histo-celulare (microscopice) şi funcţionale (reacții biochimice), ce dezvoltă consecinţe în plan clinic (vizibil) și care deţine două componente:

– una intrinsecă – îmbâtrânirea cronologică, ce evoluază în paralel cu procesul general de îmbătrânire al organismului, explicată în schema de mai jos,

– una extrinsecă, indusă de factorii externi. În cadrul acesteia din urmă, fotoîmbătrânirea (îmbătrânirea generată de radiaţiile UV) este cea mai importantă, dar nu singura.

Cele două tipuri de îmbătrâniri evoluează uneori în paralel, concomitent, întrepătrundu-se, astfel că factorii externi agravează și precipită fenomenele interne, derulate de la sine.

              În privința îmbătrânirii extrinseci, este important de menționat că astăzi toți mai numeroși factori externi se aliniază la start pentru a grăbi îmbătrânirea cronologică. În afară de mult discutata radiație UV solară, ar mai fi de amintit: radiația albastră emisă de aparatele electronice, poluarea atmosferică, fumatul activ sau pasiv, stresul cotidian, cu alte cuvinte, factori în măsură să agreseze pielea prin aceea că ei generează de radicali liberi toxici de oxigen.

              Dintre toate cauzele îmbătrînirii extrinseci, cea mai importantă este, indubitabil, radiaţia UV, (generatoare a unui tipar aparte de îmbătrânire). Mecanismul de acţiune este dublu: fie prin acţiunea directă a radiațiilor solare asupra ADN-ului celular (modul principal de acţiune al UVB), fie indirect, prin intermediul speciilor reactive ale oxigenului (modul principal de acţiune al UVA). Finalmente, momentul cheie al distrucției din derm (mai precis deprecierea colagenului) este reprezentat de inducerea unui exces de enzime litice, distructive, numite enzime MMP.

Se discută actualmente și de un model al îmbătrînirii pielii prin fumat (riduri de mimică tipice fumătorului, asociate cu degradări profunde generate de nicotină), de un altul al îmbătrînirii cutanate prin excesul de căldură (deoarece șocul termic eliberează unele proteine litice, de șoc). Mai recent a apărut și conceptul de aging cutanat indus de prin stres psihic – anxietate, la care contribuie toate comorbiditățile stresului:

insomnia, prin intermediul eliberării continue a hormonului de stres și al stării de veghe: cortizolul (acesta este un hormon catabolic pe proteinele dermului, deci pe colagen). Somnul de frumusețe așadar, nu este doar un clișeu al bunicilor noastre.

fumatul, un obicei frecvent preferat de persoana care suferă de anxietate,

bulimia – generatoare de exces glucidic (alimente cu indice glicemic mare), și de aici inevitabilul fenomen al glicației colagenului (ducând la rigidizarea colagenului din derm),

anorexia – în măsură să evidențieze mai pregnant slăbirea în greutate și implicit, ptoza facială,

depresia, cu accentuarea ridurilor de mimică facială.

              Iar pentru că stresul și anxietatea reprezintă o problemă de maximă actualiate, am decis ca în paginile ebook-ului Mituri și profituri pentru piele să vorbesc mai detaliat despre acest model (nefericit, din păcate) de îmbătrânire a pielii.

              Acum că îi știm cauzele, putem gestiona mai ușor agingul. Nu? Învingi un inamic atunci când îi cunoști strategiile.

 

Join our newsletter and get 20% discount
Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue