Tu și pielea, când soarele devine o amintire | Mituri și .. profituri pentru piele
·

Tu și pielea, când soarele devine o amintire

Soarele și pielea ta, la ora bilanțului

Cu fiecare zi care trece, soarele devine tot mai zgârcit cu noi, locuitorii emisferei nordice a planetei. Oare asta e de bine, sau e de rău pentru pielea ta?

Un lucru e cert. Parcă ieri soarele trimitea raze lui calde înspre tine! Ai vrea să te trezești din visul sumbru al toamnei și să îți bată, din nou, soarele la geam. Hai să lămurim cum stau lucrurile!

Bronzul după care tânjești atât de mult nu a fost un dar al soarelui. A fost doar un mecanism compensator al organismului, o armă de apărare dezvoltată de tegument. Melanina, pigmentul ce conferă culoarea brun -arămie, este tocmai fotoprotectorul natural. O sintetizăm atât de mult cât putem prin genetica noastră (în relație direct proporțională cu fototipul natural de piele) și atât cât este necesar (în funcție de durata expunerii). Iar fotoprotecția melaninei nu este doar o vorbă în vânt. Ea subîntinde mai multe elemente: protecția împortiva distrugerilor infracelulare generate de UV (ultraviolete), a imunosupresiei generate de UV și a riscului de deviere canceroasă. În acest sens, poți citi mai multe aici: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1751-1097.2007.00226.x

Adevăratul dar al soarelui este sinteza vitaminei D, din precursorul său aflat în hipoderm. Am scris pe blog, nu demult, un articol pe acest subiect: https://www.estifrumoasa.ro/vitamina-d-si-pielea-o-relatie-complicata/

Acum că e toamnă, ce poți face pentru pielea ta?

Lasă cutia cu amintiri deoparte. Hai să vedem ce e de făcut acum !

În primul rând, ai liber la tratamente ceva mai intensive, mai curajoase. Putem încerca curățirea de profunzime a tenului cu agenții de peeling sau cu alte proceduri estetice, fără teama de fotosensibilizare (pătare a tenului). Domiciliar, te poți „aventura” cu soluția tonică de acid glycolic în concentrație maximă de 10%, iar dacă vrei mai mult, medicul dermatolog va decide, de comun acord cu tine.

Frigul și vântul îți vor pune la grea încercare bariera cutanată, mai ales la nivel epidermic. Refă-i echilibrul structural și funcțional, folosind creme bogate în (bio)ceramide și în uree (ca hidratanți esențiali al epidermului).

E timpul portocalelor! Nu uita de fresh-ul de citrice cu pulpă, făcut de tine acasă. Miezul citricului este sursă naturală de vitamina C, în forma sta stabilă. Recent, am scris pe tema aceasta. https://www.estifrumoasa.ro/vitamina-c-pentru-piele-antioxidant-colagenostimulator-si-depigmentant/ În schimb, pulpa conține faimoasa bioflavonoidă hesperidina. Aceasta este o foarte activă substanță antiaging, implicată în menținerea calității colagenului . Ea blochează tendința de rigidizare (prin glicare) a colagenului din organism.

Aș mai avea multe să îți spun. Dacă te vei așeza „la gura sobei” îți voi oferi o lectură clară și instructivă pentru frumusețea ta: Mituri și … profituri pentru piele. https://www.estifrumoasa.ro/cumpara/

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Join our newsletter and get 20% discount
Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue