Vitamina D și pielea, o relație complicată | Mituri și .. profituri pentru piele
·

Vitamina D și pielea, o relație complicată

Este deja extrem de cunoscut faptul că expunerea la pielii soare stimulează producerea de vitamină D. Ceea ce este mai neclar ar fi cum acest beneficiu – vitamina D – se întoarce în favoarea pielii ?

Știm cu toții că…

Vitamina D este una dintre vitaminele liposolubile, al cărui principal rol este de a ajuta la mineralizarea corectă. Cel mai simplu ar fi să reținem că vitamina D econominește calciul în organism, adică îi crește absorbția intestinală și îi scade pierderea pe cale renală. În caz de carență a sa, se produce rahitismul carențial comun (la copil) și demineralizări osoase la adult.

Organismul poate procura vitamina D din alimente precum : somon, cod, sardine, ficat, unele cereale, carne de vită, gălbenuș. Dar, o foarte plăcută sursă de vitamina D este chiar expunerea pielii la soare. Sub acțiunea radiațiilor ultraviolete, provitamina D (stocată în hipoderm) se transformă în vitamina D activă. Se presupune că expunerea pielii la soare pentru circa 15 minute, de câteva ori pe săptămână, dar fără a utiliza fotoprotectori cosmetici, ar fi suficientă pentru sinteza vitaminei D necesară pentru o săptămână. Multe discuții pro și contra expunerii pielii la soare le-am enunțat în ebook-ul meu Mituri și profituri pentru piele, în capitolul consacrat controverselor https://www.estifrumoasa.ro/practice/sa-mi-spui-minciuni-frumoase/

A ne limita la teoria intervenției vitaminei D asupra osificării, ar fi greșit și insuficient. Începem să știm tot mai multe despre această vitamină. Avem dovezi că ea este utilă în stimularea imuniății. În plus, vitamina D protejează funcțiile pe care le realizează în organism vitaminele A și C.

Expunerea la pielii soare stimulează producerea de vitamină D. Avantaj pentru psoriasis?

Nu de mult timp, s-a remarcat efectul benefic al vitaminei D în tratamentul bolii psoriasis. Modul de acțiune ar fi intervenția vitaminei D în diviziunea celulară, mai precis ea induce o inhibiție, o blocare a tendinței de proliferare, de multiplicare celulară excesivă. Or tocmai acest fenomen are loc în placa psoriatică: multiplicarea prea rapidă a keratinocitelor din epiderm. Unii analogi de sinteză ai vitaminei D : calcipotriol, maxacalcitol, tacalcitol și calcitriol exercită acest efect. Partea bună este că utilizând acest efect al vitaminei D pot fi diminuate dozele altor terapii mai agresive (corticoterapia). Pe bazele de date internaționale pot fi găsite zeci de astfel de articole recente. De dragul adevărului, am să pun linkul spre unul dintre acestea.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20517536/

Si totuși, pacienții cu boala psoriasis știu că expunerea la soare reprezintă un mod de vindecare a leziunilor cutanate ale acestora. Oare pentru că expunerea pielii la soare stimulează producerea de vitamină D? Se pare că nu numai atât; și alte mecanisme biologice se declanșează în cazul acesta. O posibilă eliberare de interleukină 10, citokină ce limitează excesele autoimune, ar mai putea fi pusă în operă sub acțiunea radiațiilor ultraviolete.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Join our newsletter and get 20% discount
Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue