Ai impresia că pierzi din firele de păr? Până la 13% este admis de mama natură | Mituri și .. profituri pentru piele
·

Ai impresia că pierzi din firele de păr? Până la 13% este admis de mama natură

Este cert – firele de păr din faza anagenă asigură creșterea podoabei capilare

Să începem cu începutul. Pentru a înțelege de ce pierdem un anume procent din firele de păr, trebuie să plecăm de la cunoașterea ciclului pilar. Fiecare fir de păr se află într-un folicul pilos, care îi dă viață și îi asigură dezvoltarea. Ar fi mai corect să îl numim folicul pilo-sebaceu. Ați ghicit de ce! Fiecare folicul de păr are atașate și glandele sale generatoare de sebum. Foliculii pilo-sebacei parcurg 3 stadii evolutive. Primul stadiu și cel mai lung este cel ANAGEN. Durează între 4 și 6 ani. La un anumit moment dat, circa 85% dintre foliculii piloși (conținând fiecare câte un fir de păr) se află în acest stadiu. Este o perioadă a sintezelor, a diviziunilor celulare, a creșterii. Faptul că părul nostru, în integralitatea sa crește cu aproximativ 1 cm / lună, se datorează acestor foliculi piloși (celor aflați în faza anagenă). Urmează o scurtă perioadă de tranziție, numită fază CATAGENĂ. Perioada aceasta intermediară durează maxim 3 săptâmâni. Nu mai mult de 2% dintre foliculii de păr de află – la un anumit moment dat – în această etapă intermediară.

Iar cădere firelor de păr?

Fimalmente, după aceste două etape, urmează faza TELOGENĂ, în care firul de păr se desprinde din foliculul său și cade. Circa 13% din foliculii de pe scalp se află în această etapă. Este un lucru firesc, normal. Așadar, 13% dintre firele de păr, în mod natural pot cădea, în orice moment dat ! Foliculii telogeni trec ulterior în faza anagenă, pentru a reîncepe un nou ciclu. Părul uman este cel mai emblematic model de autorefacere completă și rapidă. Atenție! Și epidermul are această proprietate uluitoare. Ce să vezi! Firele de păr constituie o extensie a epidermului. Dacă povestea mea de fiziologie a foliculilor piloși pare plictisitoare, am s-o scurtez. Așadar, fac trimitere spre sumarul unui capitol aparte din volumul meu Mituri și profituri pentru piele. https://www.estifrumoasa.ro/practice/podoaba-capilara-spune-multe/. Ar mai fi de spus că reglajul creșterii părului este unul hormonal, și îl datorăm hormonilor androgenici. Androgenii prelungesc faza anagenă pentru firele de păr de pe barbă și trunchi. Totodată, același tip hormonal reprimă faza anagenă pe scalp, generând alopecia (căderea părului) pe tipar androgenic. Câte ceva despre reglajul hormonal iată aici: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/exd.12024

Doar cunoscând mecanismele acestui perpetuum mobile al părului uman, putem deduce principiul activelor cosmetice ce-l pot corecta. Acestora le-am consacrat un capitol întreg în cartea mea COSMECEUTICELE, care – ca ebook – va fi în curând disponibilă pe acest site.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Join our newsletter and get 20% discount
Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue