Fotoprotecția pe cale orală - un nou concept sau o exagerare? | Mituri și .. profituri pentru piele
·

Fotoprotecția pe cale orală – un nou concept sau o exagerare?

De ce ar fi nevoie de fotoprotecția pe cale orală?

În mai puțin de 70 de ani, deci într-o viață de om, umanitatea s-a răzgândit radical în privința expunerii pielii la soare. Dacă în trecut, expunerea la soare era considerată de un real beneficiu, prin prisma profilaxiei rahitismului carențial comun la copii, azi privim lucrurile cu totul diferit. Azi avem date concrete despre relația directă între cancerele cutanate și expunerea la soare. Avem și dovada fotoîmbătrânirii și a semnelelor clinice ce-i compun tabloul clinic. Deținem o gamă largă de ecrane solare cosmetice și fotoprotectori cosmetici. Știm că radiația UVB este cea mai nocivă și mai eritemogenă. Cosmetologia modernă cunoaște cu claritate lista substanțelor filtru selective, anti-UVB. Ce să vezi? Tot ea, radiația UVB asigură bronzul durabil și ameliorează leziunea de psoriazis! Într-o postare recentă a mea am explicat semnificația SFP (factorul de protecție solară) https://www.estifrumoasa.ro/factorul-de-protectie-solara-nu-este-despre-timpul-petrecut-la-soare-ci-despre-intensitatea-radiatiei-solare/ Așadar, de ce ar fi nevoie de fotoprotecția pe cale orală, adică prin suplimente nutritive?

În primul rând pentru că ecranele solare cosmetice nu sunt compliante pentru consumatori, fiind sub formă de pastă. Se etalează greu pe piele… și lasă un reziduu alb. În al doilea rând, despre moleculele cu efect fotoprotector s-a spus mereu că sunt fotoinstabile. Urmează alte și alte controverse, cum ar fi: se sintetizează sau nu vitamina D, sub fotoprotector?….

Fotoprotecția prin nutriceutice se referă, de fapt, la agenți reparatori post-expunere la soare

Căutările în baze de date științifice ale sintagmei oral photoprotection decoperă, de fapt, agenți nutritivi reparatori ai distrucției cutanate post-expunere la UV. Las aici un exemplu elocvent: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmed.2018.00188/full. Așadar, de la acești compuși trebuie să ne așteptăm la acțiuni de foto-imununoprotecție, sau la proprietăți anti-mutagenice și antioxidante. Desigur, ca să fim realiști, trebuie să acceptăm că astfel de nutriceutice nu rejetează și nici nu anihilează radiația ultravioletă! Lista acestor substanțe este deschisă de carotenoide (beta-caroten, licopen, luteină, zeaxantină). Ar mai fi de amintit în acest context și mult discutata nicotinamida. Substanța are proprietăți dovedite de protecție anti-fotocarcinogenică. Lista este completată de vitamina D, flavonoide și de polifenolii din ceaiul verde. Nu trebuie să uităm de regina fitoestrogenilor – genisteina, de această dată având un mecanism de acțiune diferit de cel estrogenic. Nu aș putea închide enumerarea fără a aminti de rodie (punica granatum), dar și de resveratrolul din strugurii roșii.

Cu alte cuvinte, o nutriție aplecată spre active antioxidante ar putea șterge urmele defavorabile ale soarelui.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Join our newsletter and get 20% discount
Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue