Factorul de protecție solară nu este despre timpul petrecut la soare, ci despre intensitatea radiației solare | Mituri și .. profituri pentru piele
·

Factorul de protecție solară nu este despre timpul petrecut la soare, ci despre intensitatea radiației solare

Ce este factorul de protecție solară (SPF)?

Dacă s-a dat startul la bronz, s-a dat startul și la achiziția cremelor de protecție solară, ce indică un anume SPF. Dar ce este de fapt factorul de protecție solară? Conform definiției sale, SPF este raportul dintre Doza Minină Eritematoasă pe pielea protejată și Doza Minimă Eritematoasă pe pielea neprotejată. Cu alte cuvinte, SPF  (factorul de protecție solară) este o măsură a cantității de energie solară (radiație UV) necesară pentru a produce arsuri solare pe pielea protejată (adică în prezența cremei de protecție solară), în raport cu cantitatea de energie solară necesară pentru a produce arsuri solare pe pielea neprotejată. Este limpede că pe măsură ce valoarea SPF crește, va spori și protecția împotriva arsurilor solare.

De ce ar fi necesară fotoprotecția cosmetică și vestimentară? La prima vedere, atunci când ne gândim la frumusețe, am putea crede că ea este necesară doar pentru prevenția fotoîmbătrânirii, cea mai importantă latură a îmbătrânirii extrinseci. Despre agingul extrinsec am mai scris; voi lăsa aici doar un link. https://www.estifrumoasa.ro/team/varsta-este-doar-un-numar/. Dar mai sunt și alte rațiuni: prevenția imunosupresiei și a foto-carcinogenezei. Ca să nu mai vorbim de faptul că persoanele ce suferă de diverse fotodermatoze, au nevoie de fotoprotecție maximă, zilnică. Fotodermatozele reprezintă un concept vast, cu numeroase entități clinice. Pentru toți cei interesați de subiect, las aici un articol edificator. https://sadpas.co.za/wp-content/uploads/2016/02/2011-Photodermatosis.pdf

Ce eroare facem adesea legat de SPF?

Mulți consumatori de dermo-cosmetice consideră că, dacă în mod normal ajung la arsuri solare într-o oră, atunci o protecție solară SPF 15 le permite să rămână la soare 15 ore (adică, de 15 ori mai mult), fără a  produce eritem (arsură solară) . Acest lucru total eronat! SPF nu este direct legat de timpul expunerii solare, ci de cantitatea de expunere solară (intensitatea radiației solare). Deși cantitatea de energie solară este legată de timpul de expunere la soare, există diverse alte variabile. De exemplu, 1 oră de expunere la soare la ora 9:00 dimineața poate fi echivalentă 15 minute la orele 13:00. Diferențe mai însemnate apar atunci când comparăm o oră de expunere la Marea Nordului, cu o oră de expunere la Mediterană.

Variabilele nu se opesc aici. Există influențe în plus și în minus date de fototipul de piele al fiecărei persoane. Indivizii cu piele deschisă la culoare absorb mai multă energie solară decât persoanele cu piele închisă la culoare (natural sau prin bronz), în aceleași condiții . Acest lucru se întâmplă pentru că melanina și stratul cornos hipertrofiat rejetează și reduc radiația solară.

Dacă mai adăugăm faptul că înotul și transpirația dizolvă o parte din produsul cosmetic fotoprotector (fie că este cu particule de ecran fizic, fie că ar fi fotoprotector chimic), avem tabloul complet al complexității raționamentului privind fotoprotecția.

În concluzie, SPF (factorul de protecție solară) este o măsură relativă a cantității de protecție împotriva radiațiilor solare eritemogene oferită de un produs cosmetic, relativ la pielea neprotejată a aceluiași individ.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Join our newsletter and get 20% discount
Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue