Jurnal de vacanță. Aromele turcești și anti-agingul: rodia este regina | Mituri și .. profituri pentru piele
·

Jurnal de vacanță. Aromele turcești și anti-agingul: rodia este regina

Ai dorit soare? Atunci amintește-ți că rodia protejeză pielea

Atunci când mi-am dorit să evadez în Turcia, nu m-am gândit la beneficiile aromelor locale. Mi-am dorit zborul cu balonul cu aer cald în Cappadocia, miracolele naturii și să fur startul ședințelor de bronz. Surpriza plăcută a venit din partea nutrimentelor care îți fac cu ochiul la tot pasul. Am să afirm fără a greși că dintre toate fructele și darurile culinare ale Turciei, rodia este regina. Sucul de rodie îți bucură papilele gustative. Ceea ce poate nu știai este că tot ea îți bucură și celulele esențiale ale pielii. Cunoscută sub numele său științific Punica granatum, rodia este cunoscută empiric încă din antichitate, ca fiind o sursă valoroasă anti-îmbătrânire. Literatura științifică actuală demonstrează efectele sale de stimulare a refacerii rețelei tridimensinale de colagen dermic.

Cosmetologia o mai apreciază pentru ceva. Rodia este o sursă de acid ellagic, un important agent depigmentant, ce acționează ca inhibitor al tirozinazei. Or tirozinaza este tocmai enzima cheie a melanogenezei. Despre aceste substanțe active depigmentante am scris în volumul meu Mituri și profituri pentru piele, într-un capitol dedicat (https://www.estifrumoasa.ro/practice/nicio-pata/). Lucrurile nu se opresc aici. Date recente arată faptul că acest fruct este bogat în polifenoli (mai cu seamă catechine), motiv pentru care este un excelent protector față de injuriile cutanate produse de radiația UVB. Las aici o dovadă în acest sens. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1365-4632.2009.04269.x

Descoperă și alte arome benefice sănătății!

Orice evadare în Turcia se leagă de aroma semințelor de susan. Fie că le vei gusta în panificație, fie că le vei experimenta din plin în halva, ele au un farmec aparte. Nu mai este niciun secret faptul că minusculele semințe sunt recomandate de nutriționiști. De la diminuarea riscului de cancer de colon și până la scăderea peroxidației lipidice și a tensiunii arteriale, multiplele sale valențe din sănătate au făcut să curgă mii de pagini de literatură științifică.

Despre citrice în relația lor cu pielea am vorbit în numeroase alte postări. Dar poate ar trebui să adaug un singur lucru: Atenție la zahăr! În țara baloanelor cu aer cald zahărul pare a fi scăpat de sub control.

Și ar mai fi ceva de spus: evadarea în vacanțe descrețește frunțile !

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Join our newsletter and get 20% discount
Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue