În goana după active complexe și noi, uităm de un "banal AHA": acidul glicolic | Mituri și .. profituri pentru piele
·

În goana după active complexe și noi, uităm de un „banal AHA”: acidul glicolic

Acidul glicolic – puțină istorie

       Acidul glicolic (acidul acetoacetic) are molecula cea mai mică dintre toți alfa hidroxiacizii (AHA). Mai precis, acesta are în structură doar doi atomi de carbon. Știm că acidul glicolic se obţine din trestia de zahăr, fiind cel mai cunoscut agent de peeling (de exfoliere a pielii).  

Acest compus chimic a fost utilizat pentru prima dată ca peeling în anii 1980, de către van Scott şi Yu. Dimensiunea mică îi conferă proprietatea de a penetra uşor prin piele.  Penetrabilitatea în piele este totuși dependentă și de alți factori: de timpul de aplicare cutanată, regiune anatomică a pielii, tratamente anterioare. O privire de tip review asupra agenților de peeling vă las să citiți aici: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6122508/

Un compus – mai multe beneficii; concentrația face diferența

În dorința de a căuta peptide semnalizatoare cu mecanism de acțiune sofisticat, uităm de lucrurile simple. Da. Simple, ieftine, dar eficiente. Așa se întâmplă cu acest mic AHA, care pentru varii concentrații, demonstrează efecte diferite:

Concentrații uzuale :

  • 2 – 4% , poate fi utilizat cotidian, pentru curățire și efect hidratant epidermic . De unde vine efectul hidratant? Acesta (ca și acidul lactic, de fapt), stimulând ușor keratoliza, activează keratinocitul  bazal (în mod compensator).  Această celulă activată va produce noi keratinocite. Acestea din urmă, în ciclul lor de viață, vor sintetiza activ CERAMIDE.
  • max 9%  este concetrația în soluția  tonică  de curățire (dar cu precauții, atenție, cunoașterea riscurilor).

Concentrații  keratoliză –  peeling:

  • 20%  este utilizat ca pretratament în alte proceduri estetice, ce urmăresc un efect mai radical, mai vizibil,
  • 25 – 30%  peeling superficial
  • 50%  peeling mediu
  • 60% peeling profund

Ar fi multe de spus…

Frumusețea are multe fațete și ne întoarcem mereu la rădăcinile științei, pentru a înțelege apoi fenomene mai nou descoperite. Te invit la cursul online FRUMUSEȚEA SE ÎNVAȚĂ, pentru a descifra adevărul științific de dincolo de exagerarea publicitară. https://www.estifrumoasa.ro/frumusetea-se-invata/

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Join our newsletter and get 20% discount
Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue