Lumina din spectrul albastru - o relație complicată cu pielea | Mituri și .. profituri pentru piele
·

Lumina din spectrul albastru – o relație complicată cu pielea

De unde a pornit ideea?

Recent, în literatura medicală se lansează unele controverse legate de expunerea pielii la lumina din spectrul albastru. Mai corect ar fi să spunem lumina albastră – violet (VBL). Ideea s-a născut ca urmare a apropierii acestor radiații luminoase de spectrul UVA. Or, se știe despre radiațiile solare UVA că pot genera fotoaging, sau / și fotosensibilizare. De aici, și tendințele din inovația cosmetică, legate de fotoprotectoare sau ecrane anti-lumină albastră. Sursele acestei radiații sunt constituite atât de lumina solară, cât și ecranele telefoanelor, ale laptopurilor, lumina LED. Intervalul de lungimi de undă cuprins între 400 și 500 nm a primit denumirea „lumină vizibilă de mare energie” (HEV) și a incitat studiile asupra organismului uman.  Un articol recent sintetic și bine documentat (https://link.springer.com/article/10.1007/s43630-021-00043-9) arată că:

  • hiperpigmentarea dată de lumina albastră (sinteza melanică) este o realitate, mai cu seamă pentru persoanele cu teren fotosensibilizant,
  • agingul cutanat indus de acest spectru luminos ar putea fi intermediat prin speciile active ale oxigenului.

Îmbătrânirea tehnologică și lumina din spectrul albastru

Chiar dacă relația cu agingul indus de lumina din spectrul albastru nu este încă cert (doar legat de radicalii liberi de oxigen și efectele acestora) se vorbește despre o îmbătrânire prematură generată de ecranele dispozitivelor. Aici însă concură mai mulți factori:

  • stresul la locul de muncă, iar îmbătrânirea cauzată de stres este o veche idee pe care o expun în cursurile mele (Hai și tu la proximul curs online: https://www.estifrumoasa.ro/frumusetea-se-invata/!)
  • efortul de concentrare al ochilor generează ridurile mimicii, uneori prematur (mai cu seamă cele latero-oculare).

Fațeta bună a luminii din spectrul albastru

Există fototerapie cu lumina albastră. Pe de o parte în acnee (dar aici sunt necesare mai multe raportări clinice), pe de altă parte în icterul neonatal. În acest ultim caz, metoda este arhicunoscută. Lumina albastră poate transforma bilirubina neconjugată în trei fotoizomeri ai ei, epurabili renal. Noul născut (mai ales cel prematur) nu are (încă) capacitatea hepatică de a transforma bilirubina neconjugată în bilirubină conjugată, iar incubatorul cu lumină albastră este o soluție salvatoare. Dacă vor fi sau nu afectați acești copii, în viitor, de nevi pigmentari, rămâne o temă de cercetare.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Join our newsletter and get 20% discount
Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue