De unde a pornit ideea?
Recent, în literatura medicală se lansează unele controverse legate de expunerea pielii la lumina din spectrul albastru. Mai corect ar fi să spunem lumina albastră – violet (VBL). Ideea s-a născut ca urmare a apropierii acestor radiații luminoase de spectrul UVA. Or, se știe despre radiațiile solare UVA că pot genera fotoaging, sau / și fotosensibilizare. De aici, și tendințele din inovația cosmetică, legate de fotoprotectoare sau ecrane anti-lumină albastră. Sursele acestei radiații sunt constituite atât de lumina solară, cât și ecranele telefoanelor, ale laptopurilor, lumina LED. Intervalul de lungimi de undă cuprins între 400 și 500 nm a primit denumirea „lumină vizibilă de mare energie” (HEV) și a incitat studiile asupra organismului uman. Un articol recent sintetic și bine documentat (https://link.springer.com/article/10.1007/s43630-021-00043-9) arată că:
- hiperpigmentarea dată de lumina albastră (sinteza melanică) este o realitate, mai cu seamă pentru persoanele cu teren fotosensibilizant,
- agingul cutanat indus de acest spectru luminos ar putea fi intermediat prin speciile active ale oxigenului.
Îmbătrânirea tehnologică și lumina din spectrul albastru
Chiar dacă relația cu agingul indus de lumina din spectrul albastru nu este încă cert (doar legat de radicalii liberi de oxigen și efectele acestora) se vorbește despre o îmbătrânire prematură generată de ecranele dispozitivelor. Aici însă concură mai mulți factori:
- stresul la locul de muncă, iar îmbătrânirea cauzată de stres este o veche idee pe care o expun în cursurile mele (Hai și tu la proximul curs online: https://www.estifrumoasa.ro/frumusetea-se-invata/!)
- efortul de concentrare al ochilor generează ridurile mimicii, uneori prematur (mai cu seamă cele latero-oculare).
Fațeta bună a luminii din spectrul albastru
Există fototerapie cu lumina albastră. Pe de o parte în acnee (dar aici sunt necesare mai multe raportări clinice), pe de altă parte în icterul neonatal. În acest ultim caz, metoda este arhicunoscută. Lumina albastră poate transforma bilirubina neconjugată în trei fotoizomeri ai ei, epurabili renal. Noul născut (mai ales cel prematur) nu are (încă) capacitatea hepatică de a transforma bilirubina neconjugată în bilirubină conjugată, iar incubatorul cu lumină albastră este o soluție salvatoare. Dacă vor fi sau nu afectați acești copii, în viitor, de nevi pigmentari, rămâne o temă de cercetare.