Acidul shikimic este noua promisiune în cosmetică ca agent exfoliant
·

Acidul shikimic, noua promisiune în cosmetică

Acidul shikimic – de la farmacologie la cosmetică

Acidul shikimic (AS) este un compus organic natural,  ce poate fi extras cu succes din specia vegetală Illicium verum.  Este un compus  intermediar important în biosinteza ligninei,  dar și a unor aminoacizi aromatici (fenilalanină, tirozină, triptofan).  Substanța este cunoscută în farmaceutică ca fiind  materie primă pentru sinteza industrială a antiviralului Oseltamivir. Alte studii indică AS ca precursor pentru unele preparate utilizate în chimioterapia bolilor canceroase.  Până și agricultura este un domeniu beneficiar al acestei substanțe,  ca erbicid și antibacterian.  Partea cea mai frumoasă, este desigur…  cea legată de frumusețe.  Acidul shikimic este  un agent cu efecte exfoliative puternice.  Astfel, la concentrația de doar 5% are efectul  similar cu cel al  acidului glicolic 50%. Pentru curioși, las aici cîteva date despre chimia acestui compus: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3251648/

În cosmetică, de la exfoliere la depigmentare este doar un pas mic

Am spus anteror, desigur, în baza unor studii, faptul că AS – la o concentrație de doar 5% (pentru care prezintă un pH foarte acid : 3) – poate exfolia epidermul în mod similar cu acidul glicolic la concentrația de 50%. Am putea spune că efectul de depigmentare și de reîntinerire vine de aici. Surpriză ! Există cercetări care adaugă AS pe lista agenților depigmentanți prin efectul de inhibiție a tirozinazei. Ce este tirozinaza? Enzima cheie pe calea biochimică a melanogenezei. Iată dovada aici: https://www.europeanreview.org/wp/wp-content/uploads/1214-1220.pdf. Articolul la care fac trimitere este relativ recent (2016), el vorbind despre AS ca de un „candidat” la titlul de depigmentant cosmetic. Despre melanogeneza și inhibitorii tirozinazici am vorbit în volumul meu ebook: Cosmeceuticele, pe care îl recomand cu căldură pasionaților de skincare.

Deși nu avem până în prezent prea multe studii / articole despre această substanță, propun să îi acordăm un cec în alb. Unii autori adaugă și efectul de protecție cutanată față de senescența indusă de UV. Ar mai fi de zis faptul că s-a presupus și că AS este un agent inductor al fazei anagene (de creștere) a părului…

Oricum, substanța merită toată atenția profesioniștilot din domeniul beauty. Ce va fi, va fi.

Pentru mai multe detalii despre activele cosmetice antiaging și depigmentante am pregătit cursul online Masterclass https://www.estifrumoasa.ro/masterclass-online-bazele-stiintifice-ale-cosmeticii-aplicate/

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Join our newsletter and get 20% discount
Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue