Florile care ne împrumută din frumusețea lor: la ora adevărului | Mituri și .. profituri pentru piele
·

Florile care ne împrumută din frumusețea lor: la ora adevărului

În paradigma extract natural vs. peptide de sinteză, florile merită toată atenția cercetătorilor

În urmă cu două decenii, când au apărut în cercetarea cosmetologică primele peptide de sinteză, s-a strigat, din nou, EVRIKA! Atunci s-a crezut că vom putea comanda prin comunicare intercelulară (peptide, citokine) orice proces am dori. Am sperat că vom putea dirija melanocitele, keratinocitele, dar mai ales fibroblaștii din derm să producă material matriceal. Într-un fel este corect, azi putem proiecta și realiza aceste deziderate. Totuși, consumatorii vor în continuare să știe că ceva din frumusețea și unicitatea lumii vegetale ar putea fi adus în formularea cosmetică. Nimic greșit în asta! Cercetătorii care au crezut în generozitatea naturii, au continuat să pună în evidență aceste valențe biologice. De fapt, adevărata paradigmă nu trebuie să fie contradicția dintre sinteză avansată vs. florile Terrei.

Este mult mai importantă demonstrarea efectului propus! Și nu doar atât! Să nu uităm de substanțele auxiliare, care dau valoare produsului finit. În acest sens, ar trebui să existe o decizie corectă legată de adecvarea dintre textura produsului cosmetic și tipul de leziune cutanată pe care se aplică. Iar despre asta vom vorbi în curând, la acest curs: https://www.estifrumoasa.ro/relatia-intre-textura-produsului-cosmetic-forma-farmaceutica-si-tipul-de-leziune-cutanata-pe-care-se-aplica/. Vă invit!

Petalele care ne împrumută din frumusețea lor

Desigur, lumea vegetală este extrem de generoasă cu știința cosmeticii. Dar, de această dată voi vorbi doar despre FLORI/ INFLORESCENȚE, nu despre alte părți utile ale plantelor (rizomi, frunze, ori semințe). Dincolo de faptul că florile pot fi sursă naturală de coloranți în cosmetică (vezi aici: https://www.mdpi.com/1420-3049/27/3/922), ele oferă și alte beneficii în cosmetologie. Ar merita să ne amintim despre:

  • Extractul apos al florilor de rodie (Punica granatum) deține proprietăți antimicrobiene (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0926669013001659),
  • Petalele de Calendula officinalis (gălbenele) nu mai au nevoie de nicio prezentare în domeniul dermato-cosmetic,
  • Florile de Hibiscus roseus sunt o mare speranță pentru activitatea de inhibare a enzimelor litice ale colagenului, pentru efectul SPF și pentru unele componente interesante pentru cosmetică: acidul trans-ferulic, quercetina, catechine.
  • Petalele florii Clitoria ternatea (mazărea fluturilor, fam. Fabaceae, originală din Tailanada) este studiată ca extract apos. Floarea este propusă pentru produsele destinate ploapelor, ca gel antirid.
  • Extractul florilor de Spilanthes acmella este deja activ cosmetic. Beneficiul pe care îl aduce este acela de a avea componente miorelaxante. Această proprietate face din această floare o mare aspirație a științei, pentru produsele antirid (cu referire la ridurile dinamice faciale)
  • … În fine, să nu uităm de patalele trandafirului Rosa damascena, care ne bucură simțurile în parfumuri și în apa de roze.
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Join our newsletter and get 20% discount
Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue