Mimetismul molecular - asemănări uluitoare din lumea vegetală și animală utile în antiaging și skincare | Mituri și .. profituri pentru piele
·

Mimetismul molecular – asemănări uluitoare din lumea vegetală și animală utile în antiaging și skincare

Întâmplări fericite din lumea vie – Mimetismul molecular

Sunt peste 40 de ani de când se știe că molecule din lumea vegetală, sterolice dar mai ales NON-STEROLICE „păcălesc” receptorul estrogenic (uman sau amimal) de tip beta. Ca urmare, acestea induc efecte estrogen-mimetice (de feminizare). S-a observat inițial, doar empiric…. Au trecut ani, iar acum știm de ce. Genisteina, chiar nefiind o moleculă sterolică, se comportă ca un moderator selectiv al receptorului estrogenic. Mimetismul molecular, în exemplul lui cel mai emblematic! Nu voi pedala aici mult pe această idee. Despre fitoestrogeni s-au scris zeci de mii de articole. Chiar și eu m-am numărat între acești autori. https://web.p.ebscohost.com/abstract. Ideea că ceva din lumea vegetală ar putea avea efect în organismul uman este un lucru extraordinar. Aceste molecule ar putea induce efecte dorite, așteptate, cercetate. Astfel de asemănări există, iată câteva:

  • beta-sitosterolul produs de regnul vegetal este extrem de asemănător cu colesterolul uman; de aici utilitatea sa în produsele cosmetice pentru bariera cutanată,
  • extensina – o proteină găsită în țesuturile de susținere ale plantelor (morcov) este uluitor de similară cu colagenul uman.

Și în laboratoare se încercă asemănări chimice (cel puțin o structură cheie)

Ideea că ceva din natură ar putea să „păcălească” un anume receptor, au aprins motoarele cercetării. Azi, peptidele de sinteză din cosmetică sunt astfel gândite, încât să aibă o porțiune moleculară cheie… O părticică, o succesiune de amino-acizi care să inducă un efect dorit. Cursul meu online MICROCOSMOSUL DIN PIELE explică cum asemănările citokină reglatoare – peptid de sinteză chiar există. https://www.estifrumoasa.ro/microcosmosul-din-piele/. Aș putea exemplifica aici că:

  • Argirelina (peptid de sinteză blocant al ridurilor de mimică facială) are un fragment cheie din toxina botulinică,
  • Dermatopoteina este un peptid de sinteză revoluționar, identic cu interleukina 1-alfa,
  • Primele peptide de sinteză obținute au reprezentat o succesiune cheie din molecula de colagen,

Exemplele ar putea continua… Așteptăm să vedem ce ne mai rezervă viitorul, în materie de asemănări structurale cu efect biologic.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Join our newsletter and get 20% discount
Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue