Ce ar fi bine să știm despre pleoape? | Mituri și .. profituri pentru piele

Padoxal despre pleoape: sunt firave, dar forte ca expresivitate

Orice curs de cosmetologie și orice tratat de dermatologie începe prin a defini paramentri esențiali ai pielii umane. Iar apropo de pleoape, vom spune, de fiecare dată, că la acest nivel epidermul este cel mai fin de pe întregul corp. Nu întâmplător, la nivel de pleoape și dermul este cel mai slab reprezentat. Cât privește hipodermul, acesta lipsește totalmente în regiunea palpebrală. Constatarea aceasta nu ar trebui să treacă ca o simplă curiozitate! Această realitate ne poate face să înțelegem de ce la nivelul pleoapelor se pot citi primele semne de îmbătrânire, dar și primele modificări de colorație. În ebook-ul meu MITURI ȘI PROFITURI PENTRU PIELE am consacrat un capitol întreg studierii defectelor estetice ale regiuni palpebrale. https://www.estifrumoasa.ro/practice/stai-cu-ochii-pe-cearcane/ . În articolul de față nu aș dori să reiau ideile prezentate în acel capitol, dar încerc să subliniez câteva pilde ce pot fi desprinse.

Regiunea palpebrală – de la farmec la deziluzii

Faptul că regiunea pleoapelor este cea mai fină zonă cutanată ar trebui să ne dea de gândit atunci când vine vorba despre produsele de make-up, de pigmenți. Ne dorim uneori pigmenți puternici și strălucitori. Nimic rău în asta ! Doar că ar trebui să ne convingem că acele produse de make-up îndeplinesc cerințele legislației europene în domeniu.

Apoi, ar fi de reținut faptul că, în legătură cu îngrijirea pleoapelor facem 3 greșeli majore:

  1. Catalogăm drept cearcăne orice defect estetic al pleoapelor. Științific însă, hipercolorația suboculară poate avea diverse cauze, ea putând fi melanică (mai cu seamă la persoanele cu fototip de piele mai înscis), ori vasculară (la persoanele cu piele mai deschisă la culoare). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4756872/. Din această confuzie rezultă și abordarea eronată de tratament cosmetic.
  2. În cazul burselor oculare (edemul – uneori doar aparent – al pleoapelor inferioare) refuzăm să luăm în calcul cauza de modificare anatomică. Este vorba despre o modificare de straturi anatomice, inerentă vârstei. Uneori crema cosmetică cu cafeină 5% poate fi de un real ajutor. Alteori, însă, când de fapt asistăm la o ptozare a părților moi subcutanate (chiar a grăsimii de protecție a globului ocular), cu sau fără formarea unui șanț (numit palpebro-malar), cosmetica tradițională nu mai poate ajuta.
  3. Temporizăm rezolvarea intervenționistă a unor defecte estetice ale pleoapelor, bazându-ne exclusiv pe produse cosmetice. Acest lucru se întâmplă deoarece cădem pradă unor reclame publicitare ce fac promisiuni exagerate. Dacă la aceste trei mari greșeli adăugăm și dificultățile de machiaj ale ochilor cu asimetrie, sau a celor cu pleoapă superioară pliată, avem tabloul complet al deziluziei legată de zona facială ce ar trebui să fie cea mai expresivă.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Join our newsletter and get 20% discount
Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue