Pielea, zid de apărare sau poartă de intrare? | Mituri și .. profituri pentru piele
·

Pielea, zid de apărare sau poartă de intrare?

Este pielea umană o poartă de intrare? Desigur, cunoaștem clișeul, l-am auzit în repetate rânduri la lecțiile de biologie.

Este tegumentul uman un veritabil zid de apărare? Cum să nu! Intuiția ne spune că așa stau lucrurile.

Problema este că cele două fațete ale aceluiași organ (organul cutanat) coexistă concomitent, chiar dacă raționamentul nostru va face mereu separația. Așadar, pielea este un veritabil zid de apărare, dar e și poartă de intrare. Deci, se pune întrebarea firească: oare activele cosmetice penetrează zidul de apărare, sau se opresc la suprafață? Să analizăm cum stau lucrurile.

Pielea, zid de apărare

Orice definiție a epidermului va începe prin a enunța : epidermul este un țesut epitelial. stratificat, pavimentos și keratinizat. Cu alte cuvinte, epidermul are o arhitectură de zid, cu o mare densitate celulară. Celulele sale sunt strâns îmbinate între ele, iar keratinizarea din stratul superior (cornos) este definitivată. Într-o postare mai veche de a mea vorbeam despre magnifica construcție a epidermului, în fața căreia orice arhitect ar fi invidios. Am mai vorbit și despre keratină, ca despre o proteină ce slujește perfect funcției de apărare. Amintiți-vă că scutul țestoaselor, ghearele animalelor și cornele vietăților cornute sunt un exemplu emblematic al keratinei. https://www.estifrumoasa.ro/keratina-si-lumea-vie/.

Iar keratina nu ne apără doar din punct de vedere mecanic, ci și din punct de vedere chimic : ea este o proteină foarte greu solubilă.

Așadar, ar trebui să ne pună pe gânduri publicitatea la unele cosmetice ce propun folosirea cutanată a unor molecule active mari.

Scutul reprezentat de epiderm este denumit științific barieră cutanată. Integritatea acestei bariere depinde de mulți factori, între care, de compoziția sa în ceramide, dar și de factorul matural de hidratare (NMF).

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1396-0296.2004.04S1005.x

Dar până la urma urmei, pielea umană este zid de apărare sau poartă de intrare? Să vedem acum în ce condiții ar fi o poartă de intare.

Pielea, nu doar zid de apărare, ci și poartă de intrare

Vestea bună vine din analiza microscopică a pielii. Porii ei, canalele glandelor sebacee, dar și chiar spațiile intercelulare pot permite tranzitul unor molecule. Fără indoială ! Avem proba atunci când vedem cu ochiul liber efectul benefic al medicamentelor de uz topic (spectacularul efect de vindecare al dermocorticoizilor). Tot o probă ar fi și efectul advers apărut uneori : dermatita (alergică) de contact.

Vestea mai puțin bună este aceea că odată cu lezarea sau cu distrugerea barierei cutanate, pielea devine poartă de intrare pentru agenți patogeni, alergeni, antigene străine. De aici mai departe, intră în scenă sistemului imun al pielii, pentru a da bătălia. Și da, pielea deține celule imunocompetente… dar asta este o altă discuție.

Acum cred că am lămurit dilema : pielea, zid de apărare sau poartă de intrare. Dar să nu uităm, cele două funcții sunt concomitente! Așadar, atunci când aplicăm un produs cosmetic pe piele nu trebuie să uităm imaginea de fortăreață a stratului cornos.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Join our newsletter and get 20% discount
Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue