Cum era de așteptat, prima problemă de sănătate a pielii cu care îmi încep prezentul volum este cea legată de îmbătrânire. Am să pun condiția aceasta mereu pe primul plan, pentru că cele mai multe fonduri din cercetare-inovare se alocă pentru creșterea speranței de viață, a calității vieții și a longevității. Despre agingul (îmbătrânirea) pielii s-au scris până în prezent mii de pagini în revistele de specialitate medico-farmaceutice. Mă număr și eu între autorii acestor referințe…
Acum însă, vreau să sistematizez în termeni simpli și clari acest fenomen, pentru a sublinia că în procesul de îmbătrânire al organului cutanat au loc fenomene iminente și ireversibile. Este motivul pentru care medicii dermatologi încep să renunțe la termenul de: produs (dermo)cosmetic antiaging, preferând terminologia de produs slow-aging.
Dacă despre îmbătrânirea cutanată crono-indusă și despre cea foto-indusă s-a vorbit frecvent în ultimele două decenii, au rămas mai puțin discutate și scoase în evidență alte cauze ale agingului cutanat, cum ar fi îmbătrânirea indusă de căldură, cea provocată de e-poluare, de stres, de fumat, de noxe. Fiecărui fenomen infracelular ce ce insinuează aidoma unui infractor în celulele pielii noastre, îi voi explica ce corespondent „vizibil” la nivel macro, va rezulta.
Doar cunoscând îndeaproape aceste fenomene, cu toți pașii derulării lor, le vom putea preveni. Căci, nu? Este mai simplu, mai ieftin și mai productiv să combați decît să tratezi. Exact ceea ce încerc eu să semnalez printre rândurile acestui capitol.
Și da! Tinerețea nu are vârstă biologică. Stă în puterea noastră să o prelungim, atât în plan fizic, cât și pe palier psihologic. Va veni o vreme când cele două tinereți (cea fizică și cea psihologică) să fie în interdependeță, în relație bilaterală cauză – efect.
Așadar, nu-mi rămâne decât să vă urez lectură plăcută !