O discuție de sezon: berea și ai săi fitoestrogeni | Mituri și .. profituri pentru piele
·

O discuție de sezon: berea și ai săi fitoestrogeni

O nouă temă în discuția despre fitoestrogeni: berea de hamei și fitoestrogenii săi

Despre fitoestrogeni am mai vorbit în alte postări și pe larg în una dintre cele 12 lecții ale ciclului de cursuri online NUTRICOSMETICE. Toate aceste lecții sunt disponibile aici: https://www.estifrumoasa.ro/duplicated-suport-curs-masterclass-2658/. În discuția „clasică” introduceam genisteina, ca principal fitoestrogen, abundent în natură și super-studiat. Este prezentă în soia, dar și în alte surse ale familiei botanice Fabaceae. Avantajul acestui compus este că reprezintă un ligand selectiv al receptorului estrogenic. Mai precis, leagă doar receptorul estrogenic beta, nu și cel alfa. De aici, protecția sa față de riscul multiplicării (exagerate) a țesutului mamar. Piața farmaceutică abundă în suplimente cu genisteină (din soia și alte specii de Fabaceae). Încetul cu încetul, și berea (mai precis hameiul) își face loc în discuția despre fitoestrogeni. Despre fitoestrogeni și rolul lor în sănătate, vă las aici un articol review: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6390141/. Dar, să ne întoarcem la discuția despre hamei.

Despre hamei – ca sursă de fitoestrogeni

Ca și în cazul genisteinei, efectul fitoestrogenic al florilor femele de hamei s-a descoperit pur întâmplător. Mai precis, în acest caz, au fost semnalate tulburări de ciclu menstrual la femeile culegătoare de hamei. Acum știm că substanța fitoestrogenică este o flavonă:  8 – prenylnaringenin (8 – PN), sau flavaprenin. În plus, hameiul mai conține și isoxantohumol (din grupa chalconelor), care sub acțiunea florei intestinale, se transformă tot în flavaprenin. Acest compus are capacitatea de a imita efectele estradiolului, pentru că se poate lega atât pe receptorul alfa estrogenic, cât și pe cel beta. Cu alte cuvinte, ajută la menținearea densității osoase (efect important la menopauză), dar acționează și pe țesutul mamar. Și da, există suplimente nutritive din „conuri ” (inflorescența feminină) de hamei, cu acest scop (suplimentare fitoestrogenică).

De notat este faptul că există articole ale specialiștilor în chimie ce atestă faptul că astfel de fitoestrogeni există și în berea produsă din hamei. Excesul de țesut adipos observat la băutorii de bere (îngrășarea) pare a fi un efect feminizant. Mai mult țesut adipos în raport cu cel muscular este o caracteristică a feminității.

Si acum, ca de fiecare dată când expun despre avantaje și inconveniente, revin la cuvintele care mă călăzuiesc: ECHILIBRU și PONDERAȚIE.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Join our newsletter and get 20% discount
Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue