Rutină antiaging la tinerețe? Asta-i prioritatea mea?
Sătulul nu crede flămândului. Așa sună un vechi proverb românesc. Reinterpretând zicala, am putea spune : tânărul nu crede că va îmbătrâni vreodată. Așa am gândit și eu… Și nu doar eu. Și totuși, când ar trebui să începem rutina antiaging?
Teoria ne spune că îmbătrânim cu fiecare zi care trece. Pierdem material telomeric din cromozomi cu fiecare diviziune celulară a oricărei celule. Dar despre pierderile telomerice și faptul că – plecând de aici – multiplicările celulare din organismul nostru nu sunt infinite, am spus recent, într-o altă postare de pe blog. https://www.estifrumoasa.ro/ce-anume-din-farfurie-isi-doreste-pielea-ta/ . După atingerea maturității, intrăm, pe nesimțite, pe toboganul proceselor catabolice, degenerative, ireversibile. Treptat, colagenul de tip adult (mai rigid) ia locul colagenului de tip fetal (mai elastic) , în derm. Încetul cu încetul, procesul ireversibil de glicație induce o cross-linkare pe proteinele noastre (incluzând colagenul), rigidizându-le.
Sigur că multe dintre noi cunoaștem aceste teorii. Numai că o altă vorbă veche ne derutează: mai e mult până departe! Ne imaginăm că de la inițierea unor fenomene infracelulare, microscopice și până la instalarea unor modificări cutanate vizibile, deranjante…. e cale lungă. Desigur. E cale lungă, dar, de ce nu am lua în calcul faptul că cel mai ieftin și mai eficient tratament a fost, dintotdeauna, PREVENȚIA.
Rutina antiaging să aibă în vedere factorii extrinseci ai agingului
Îmbătrânirea extrinsecă nu ține cont de vârsta noastră din buletin. Unii factori de mediu influențează, grăbesc, precipită procesele infracelulare despre care vorbeam. https://www.hindawi.com/journals/drp/2012/135206/ . Indiferent că vorbim de radiația UV, noxe, țigară sau stres… calea finală comună a acestora este producerea de radicali liberi toxici. Asta nu înseamnă că noi nu avem un bagaj enzimatic de neutralizare a acestora. Desigur, avem. Acest bagaj ezimatic cuprinde: superoxid dismutaza, glutation peroxidaza și catalaza. Doar că odată cu trecerea anilor, aceste sisteme enzimatice devin insuficiente și ineficiente.
Am să vă dau câteva exemple de factori nocivi la care nici nu v-ați gândit, posibili generatori de radicali liberi toxici:
- lumina albastră a dispozitivelor la care lucrăm,
- stresul, generat de incertitudini și de caracterul imprevizibil al vieții, chiar acum, în plină pandemie
- radiația UV solară, după care am tânjit pe timpul verii.
Te-am convins că prea târziu poate fi prea târziu?
Ideal ar fi ca în decada 25 -35 de ani să avem în vedere o rutină antiaging cuprinzând (cel puțin): antioxidanți, fotoprotectori, hidratanți epidermici (ceramide, uree) – alături de rutina cotidiană de curățire. Despre astfel de substanțe am detaliat în volumul meu electronic MITURI ȘI PROFITURI PENTRU PIELE.