Vinul roșu, paradoxul francez și doza de antiaging
Paradoxul francez este un termen medical, introdus în cadrul conceptelor de sănătate în anul 1992. La acel moment, studiile epidemiologice au observat o incidență scăzută a bolilor cardiovasculare la populația fraceză, în ciuda alimentației cu grăsimi animale . Încetul cu încetul, explicația a venit din obiceiul francezilor de a consuma vin roșu, devenit aliment-medicament, prin bogația sa în resveratrol. Substanța este de fapt un stilbenoid, un fenol natural produs de 72 specii diferite de plante, dar mai cu seamă de strugurii roșii. Interesant e faptul că resveratrolul este o fitoalexină. Cu alte cuvinte, este o substanță sintetizată de plantă pentru propria-i apărare. Compusul chimic este extrem de valoros din punct de vedere nutritiv. Este un agent natural cardioprotector și implicit – prin enorma sa capacitate antioxidativă – un compus antiaging. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphar.2012.00141/full . Recent, resveratrolul este reevaluat și în cosmetologie, în industria beauty.
Despre paradoxul francez am mai amintit într-o altă postare recentă de a mea: https://www.estifrumoasa.ro/ce-anume-din-farfurie-isi-doreste-pielea-ta/. Însă de data aceasta voi explica din altă perspectivă, cea a cosmeceuticului, nu a nutriceuticului.
Resveratrolul, ingredient cosmetic
Dacă vinul roșu este un adevărat aliment-medicament, pentru ce motive l-am dori în cosmetice? Metaforic vorbind, „partea plină” a paharului cu vin roșu este resveratrolul însuși, însă „partea goală” a cupei cu licoare din struguri este tocmai alcoolul. Nicio femeie nu iși dorește să își pună pe chip însemnele alcoolului. Din acest motiv, dar și pentru o mai bună acțiune topică, directă, dirijată, azi molecula cheie a strugurilor roșii este propusă în cosmetice.
Recent, resveratrolul este propus în produsele de depigmentare (cremele de albire), deoarece poate acționa ca inhibitor de tirozinaza. Aceasta din urmă este enzima cheie a melanizării. Las aici un articol interesant ca dovadă: https://europepmc.org/article/med/18503477
Acum, cercetarea cosmetică adaugă și alte valențe acestui compus : capacitate antioxidativă (deci antiaging), dar și abilitate de stimulare a sintezei de colagen dermic de tip I și III. Nu în ultimul rând, puterea sa antioxidativă protejează pielea de efecte distructive ale radiației ultraviolete. O interesantă sinteză a acestor beneficii în domeniul beauty și antiaging o puteți citi aici: https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/14764172.2018.1469767