Dacă v-ați gândit că perspirația este un proces menit exclusiv să detoxifice organismul, înseamă că ați pierdut esența. Implicarea acestui proces fiziologic (cel al eliminării sudorii) în termoreglare este un fenomen eficient și prompt. Merită să fie înțeles.
De câte ori nu am auzit sintagma: bravo lui, dar să știi că a obținut totul cu multă sudoare! Și de fiecare dată, subînțelegem că sudoarea este expresia sacrificiului. Transpunând expresia în fenomen biologic, constatăm că sudoarea este doar măsura efortului fizic (nu și a celui intelectual), însă metafora s-a încetățenit astfel. Este o exagerare voită, ca multe altele…
Mergând mai departe pe raționamentul biologic, se pune întrebarea firească: de ce efortul fizic intens se asociază întotdeauna cu o transpirație abundentă? Că lucrurile stau astfel, se verifică, fără excepție, ori de câte ori reușim să evadăm din zona de confort, la sala de sport.
Explicația este extrem de simplă. Corpul nostru transpiră după efortul fizic, din același motiv pentru care o face și în zilele fierbinți de vară, și anume, pentru a elimina excesul de căldură acumulată în organism. Pare suprinzător, dar avem de a face cu un pur fenomen fizic. Tratatele de fiziologie spun clar: pierderea de căldură prin evaporarea apei la suprafața tegumentelor reprezintă cel mai eficient mijloc de termoliză într-un mediu ambiental supraîncălzit, sau în cazul efortului fizic intens.
Câte tipuri de glande sudorale există pe piele? Cum sunt ele repartizate pe întreg tegumentul? Ce roluri joacă aceste minuscule glande în macro-economia organismului uman? Care este mecanismul secreției lor, sub aspectul reglajelor? De ce transpirăm intens în faza de descreștere a puseului febril? Ce e hiperhidroza și ce poate face industria cosmetică în domeniul antiperspirantelor… iată marile teme ale capitolului cu numărul cinci.
CELELALTE CAPITOLE