Scorțișoara ca nutriment - reevaluată ca agent stimulator al colagenului dermic | Mituri și .. profituri pentru piele
·

Scorțișoara ca nutriment – reevaluată ca agent stimulator al colagenului dermic

De ce este nevoie de scorțișoara? Avem suficiente băuturi „cu colagen”

Cu gândul la scorțișoara care dă savoare vinului fiert, am căutat „ce-i de nou”. Ce mai spun bazele de date științifice internaționale despre acest veritabil aliment – medicament? Surpriză plăcută! Există cercetări care relevă rolul unei componete cinnamaldehida în a stimula sinteza colagenului dermic, de către fibroblaști. În acest proces, mediatorul cheie este IGF I (insulin-like growth factor 1). Pentru a susține spusele mele, las aici un articol recent: https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf2043357. Vestea această vine să dea gust și aromă celorlalte beneficii ale scorțișoarei: hepatoprotector, hipocolesterolemiant, hipogliceminat, etc. Acum, se pune problema: de ce mai erau necesare astfel de studii (studiile sunt costisitoare!), când piața abundă de „colagen ca nutricosmetic” (pe cale orală).

Ce nu face publicitatea pentru colagen!

În diverse alte postări ale mele, dar și în cursurile mele explic de ce colagenul, pe cale orală, în stomac și în intestin se descompune până la aminoacizi. https://www.estifrumoasa.ro/colagenul-ca-supliment-nutritiv-pentru-tineretea-pielii/. Deci, nu există nicio garanție a reconstrucției sale moleculare, în țesuturile conjunctive. Însă, în goana după un efect benefic, astfel de produse au strecurat în compoziția lor și vitamina C. Acest ingredient, aparent banal, ce ne sună deja repetitiv în reclame, reprezintă cheia acestor produse. Pentru că vitamina C este cofactor (coenzimă) în sinteza acestui mult râvnit biopolimer. Acidul ascorbic (vitamina C) activează enzimele prolizil-hidroxilază și lizil-hidroxilază, necesare pentru biosinteza și stabilizarea macromoleculei de colagen. În plus, tot ea împiedică degradarea colagenului de către factorii proteolitici MMP, crescând nivelul de inhibitori tisululari ai acestor enzime (TIMP- tissue inhibitors of metalloproteinases).

Mergând pe aceeași tactică a cârligului publicitar, în curând vom vedea suplimente nutritive „cu colagen”, care, ca din întâmplare, pentru gust, vor conține și scorțișoară…

Va fi tot mai greu să alegem beneficiul de marketing în materie de nutricosmetice. Iată de ce vă invit la cursul pe care îl voi susține online, începând din 23 ianuarie https://www.estifrumoasa.ro/nutricosmetice/. Va fi un modul de 12 lecții despre frumusețea care poate veni din interior, doar dacă o mânuim corect!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Join our newsletter and get 20% discount
Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue